На рачун Кијева легао први новац од заплијењене руске имовине

СРНА
На рачун Кијева легао први новац од заплијењене руске имовине

КИЈЕВ - Прва транша средстава у вриједности од 32 милиона гривни (845.000 долара) заплијењених од санкционисаних лица пребачена је у државни буџет Украјине, саопштио је директор украјинског Фонда државне имовине Виталиј Ковал.

"Први пут санкционисани новац ради за државу. Преко 32 милиона гривни је већ пребачено у државни буџет", објавио је Ковал на друштвеним мрежама.

Он је навео да средства укључују имовину која је раније припадала гувернеру Херсонске области Владимиру Салду и руском магнату алуминијума Олегу Дерипаски.

Украјински савјет за безбједност и одбрану одобрио је у октобру 2022. године списак санкционисаних лица, на којем су били и Салдо и Дерипаска.

Након почетка руске специјалне војне операције у Украјини 24. фебруара 2022. године, земље Запада и ЕУ увеле су свеобухватне санкције Русији, укључујући замрзавање готово половине девизних резерви Москве. Русија тврди да сваки покушај да се заплијени њена замрзнута имовина представља кршење међународног права.

Унутар ЕУ посљедњих мјесеци интензивирани су разговори о трошењу дијела имобилисаних руских средстава. Европска комисија је 12. децембра предложила блокирање свих профита од замрзнуте руске имовине и њихово пребацивање на засебне рачуне ЕУ као први корак ка њиховом коришћењу за финансирање обнове Украјине. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана