На протестима у Атини 10.000 људи: Док полиција хапси, премијер моли за опроштај

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

АТИНА - У Атини је на Тргу синтагма данас, због жељезничке несреће у Лариси у којој је погинуло најмање 57 људи, одржан протестни скуп и марш, у којем је учествовало око 10.000 људи.

Полиција је ухапсила пет људи због насиља према припадницима снага безбкедности, преноси Катимерини.

Како преноси портал, полиција је саопштила да је група од више од 200 људи на маргинама протеста гађала полицију каменицама и молотовљевим коктелима, при чему је повријеђено седам полицајаца који су пребачени у општу војну болницу у Атини.

Полиција је навела да је окупљање у центру настављено након инцидената, а око 300 људи је остало испред грчког парламента до касно поподне.

Демонстрације су одржане на иницијативу синдиката и студентских и женских удружења, у оквиру 48-часовног штрајка жељезничара.

Скупу је присуствовала бројна делегација Централног комитета Комунистичке партије Грчке предвођена генералним секретаром Димитрисом Куцумбом, а поручено је да злочини у вези са жељезничком несрећом у Лариси неће бити заташкани, као и да није одговоран један радник, већ све претходне владе.

Потпредсједник Синдиката запослених у Хеленик треин и члан Панхеленске жељезничке федерације Илијас Тревлос истакао је да данас, и поред великих могућности које пружа технологија, возови у Грчкој саобраћају у условима из 60-их година.
Студенти су позвали на нови митинг у организацији студентских удружења у сриједу.

Велики митинг је завршен тако што су десетине црних балона испуниле небо.

Центри за рад у Атини и Пиреју одлучили су да 8. марта обуставе рад од 12 до 16 часова и позвали су синдикалне организације да донесу одлуку да се протест трансформише у штрајк свих запослених.

Синдикати жељезничара наставиће штрајк и наредна три дана.

У судару брзог путничког воза, са више од 350 путника, са теретним возом у близини града Ларисе у ноћи између уторка и сриједе, погинуло је 57 људи, углавном студената.

Власти су ухапсиле управника станице у граду Лариса, а утврђено је да је преусмјерио приградски воз на погрешан колосијек.

Шеф станице суочава се са тешким оптужбама за нарушавање безбједности у саобраћају, а за то дјело је запрјиећена казна од десет година затвора до доживотне робије.

Он се суочава и са оптужбама за вишеструко убиство из нехата, али и оптужбама за наношење тјелесних повреда.

Према оптужници, која је подигнута против њега, пропусти су озбиљни, не своде се само на његову грешку што је воз упутио у погрешном смијеру, већ се наводи и да је могао да види воз који је погрешно скренуо и да исправи своју кобну одлуку, објавили су грчки медији.

То је највећа жељезничка несрећа у Грчкој, а прије ове највећа је била 1968. године, када су погинуле 34 особе у несрећи у јужном Пелопонезу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана