На покрајинским изборима у Хесену и Баварској убjедљива побjеда конзервативне ЦДУ

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕРЛИН - Њемачка конзервативна Хришћанско-демократска унија ЦДУ је са великом разликом побиједила на покрајинским изборима у Хесену и у Баварској и остала најјача политичка снага у тим покрајинама.

Након што су сви гласови пребројани, демохришћани су на изборима у недељу у Хесену освојили 34,6 одсто гласова, преноси берлински Билд.

Изборни резултати у Хесену показали су да је АфД друга најјача снага са 18,4 одсто, испред социјалдемократа СПД-а који су освојили 15,1 одсто, Зелених са 14,8 и ФДП-а са 5,0 одсто гласова.

Љевичарима и либералима недостајала је подршка бирача за улазак у државни парламент, пошто су освојили 3,1, односно 3,5 одсто гласова.

СПД-ових 15,1 одсто гласова представља директан ударац за министрку унутрашњих послова Ненси Фејзер, чију је кампању пратила салва критика због њеног поступања у вези са порастом броја нелегалних избјеглица, наводи Билд.

У Баварској је ЦСУ освојила 37 одсто гласова, скоро исто као на изборима пре пет година, што значи да ће Маркус Зедер остати недодирљиви премијер те покрајине.

Ипак, ЦСУ је поново далеко од апсолутне већине, због чега ће, по свему судећи, наставити коалициону сарадњу са тврдо конзервативним Слободним бирачима који су освојили 15,3 одсто гласова.

Резултати избора у обје покрајине, у којима живи око 20 досто укупне њемачке популације, могли би да интензивирају тензије унутар Шолцове савезне коалиције у којој су његове социјалдемократе, Зелени и Слободне демократе (ФДП), оцјењују аналитичари.

Унутрашњим сукобима и немогућноћу проналажења заједничког језика, Шолцова коалиција је угрожена од преузимања власти 2021. године, а немачког канцелара оптужују да није демонстрирао лидерство које је потребно да би се увео ред и решавале кризне ситуације у распону од рата у Украјини до зелене транзиције, преноси Ројтерс.

"Ријетко која влада је добила тако свеобухватну поруку о незадовољству међу бирачима. Ријетко када је властима послата јаснија порука да људи желе другачију политику у сферама економије, заштите климе или миграционих питања", изјавио је утицајни посланик ЦДУ Јенс Шпан.

Недостајући резултати из два изборна округа у Оберурселу у Хохтаунускрајсу одложили су објављивање првих званичних коначних резултата избора у Хесену, јер подаци нису унети у систем у недјељу увече како је планирано.

Излазност на покрајинским изборима је била 66 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана