На Новој Каледонији избили нови немири

Tanjug
Foto: X.com

НУМЕА - На Новој Каледонији су избили нови немири у којима су током ноћи запаљене градска вијећница и зграде полиције након што је седам притвореника, активиста који се залажу за независност те француске прекоморске територије, пребачено у Француску у истражни притвор, саопштиле су власти.

Немири су избили јер се пребацивање притвореника, који су оптужени да су организовали прошломјесечне насилне протесте на Новој Каледонији, сматра "политичком депортацијом", рекао је локални тужилац, пренио је Гардијан. 

Тужилац је навео да је пребацивање притвореника авионом организовано током ноћи и да су они пребачени да би се истрага против њих наставила "без икаквог притиска". 

Ситуација на Новој Каледонији је и даље веома напета након хапшења 11 активиста који се залажу за независност, а који су осумњичени да су планирали насилне протесте од 13. маја.

Нереди на Новој Каледонији избили су када је француски парламент расправљао о приједлогу закона који би хиљадама француских грађана на томе архипелагу дао право гласа на покрајинским изборима. 

Покрет за независност Нове Каледоније страхује да би таква промена довела до слабљења политичког утицаја домородачког народа Канак. Девет људи, укључујући два полицајца, погинуло је у насиљу у којем су оштећени предузећа, продавнице и куће. 

Француски предсједник Емануел Макрон суспендовао је измјене изборног закона на Новој Каледонији након чега су престали нереди.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана