На листи кршиоца дјечијих права и Израел

СРНА
На листи кршиоца дјечијих права и Израел

ЊУЈОРК - Генерални секретар УН Антонио Гутерес ће наредне седмице у Савјету безбједности УН поручити да Израел и палестинска милитантна организација Хамас крше права дјеце и да их остављају изложене опасности.

Агенција АП подсјећа да генерални секретар УН годишње формира глобалну листу држава и милиција које угрожавају дјецу.

Гутерес шаље листу Савјету безбједности УН који потом доноси одлуку о томе на који начин ће реаговати.

Америка је једна од пет сталних чланица Савјета безбједности УН и има право вета, а до сада је нерадо покретала поступке против Израела.

Аналитичари сматра да би укључење Израела на спорну листу, највјероватније скренуло додатну пажњу на начин на који та земља води сукоб у Појасу Газе.

Из Гутересове канцеларије јуче је контактиран израелски амбасадор у УН Гилад Ердан како би га обавјестили о томе да ће се Израел наћи у извјештају који ће бити наредне седмице послат Савјету безбједности УН. На листи ће се, такође наћи Хамас и Исламски џихад.

Израел је бурно реаговао и Ердан је на друштвеној мрежи "Икс" објавио снимак његовог разговора са Гутересовом канцеларијом.

"Хамас ће наставити да користи школе и болнице због срамне одлуке генералног секретара којом ће добити наду за опстанак чиме ће продужити сукоб и патње. Срам га било", написао је Ердан на "Иксу".

Израелски премијер Бењамин Нетањаху сматра да су "УН саме себе ставиле на црну листу историје".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана