Гранатиран руски град Белгород, десет особа погинуло, међу њима и дијете

ГС
Foto: Танјуг

Рат у Украјини траје 675. дана. Синоћ је одржана хитна сједница Савјета безбједности УН након руског масовног напада широм Украјине. САД, Француска и Велика Британија осудиле су нападе на Украјину. Амбасадор Русије при УН Василиј Небензја изјавио је на сједници Савјета безбједности да је Украјина приватна војна компанија у рукама Запада.

У украјинском гранатирању Белгорода погинуло девет одраслих и једно дијете

У украјинском гранатирању центра руског града Белгорода погинуло је 10 особа, од којих је једно дијете, а повријеђено је 45 особа, међу којима четворо дјеце, саопштило је руско Министарство за ванредне ситуације. 

Гувернер Белгородске области Вјачеслав Гладков раније данас је изјавио да је двоје дјеце погинуло, а неколико особа повријеђено у украјинском гранатирању центра руског града Белгорода. 

„Оружане снаге Украјине гранатирале су центар Белгорода. Према прелиминарним информацијама, има двоје мртве дјеце и повријеђених“, написао је он на Телеграму. 

Поред тога, током напада, неколико граната је погодило стамбени дио Белгорода, прецизирао је гувернер.  

Украјинске оружане снаге редовно гранатирају руске пограничне територије, изводе ударе беспилотним летјелицама и спроводе саботаже, навела је руска агенција.  

Конкретно, синоћ је украјинска војска, такође, покушала ракетама да нападне Белгородску област.  

Руске снаге ПВО су уништиле 13 ракета. 

Како је Гладков касније појаснио, један мушкарац је погинуо када је граната погодила приватну кућу.  

Повријеђене су и четири особе, међу којима је и 10-огодишње дијете.  

Осим тога, оштећено је 10 приватних кућа, два аутомобила и водовод. 

Од 11. априла 2022. године успостављен је висок (жути) ниво опасности од тероризма широм Белгородске области.  

То је неопходно због заоштравања ситуације на украјинско-руској граници и појачане активности украјинске војске у пограничним областима. 

Путин информисан о украјинском нападу на Белгород

Предсједник Русије Владимир Путин информисан је о украјинском нападу на Белгород, рекао је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков. 

По Путиновом налогу у Белгород је упућена бригада Министарства здравља на челу са министром, као и група Министарства за ванредне ситуације како би пружили помоћ жртвама напада.

Украјинска војска је за 15 минута три пута гађала Доњецк, испаливши 13 граната калибра који користе снаге НАТО.

Брифинг Министарства одбране Русије

Руска војска је за протекла 24 часа гранатирала положаје три украјинске бригаде на запорошком правцу, а том приликом страдало је 20 украјинских војника. Ријеч је о 33, 65. и 117. механизованој бригади украјинске војске које су стациониране код мјеста Работино у Запорошкој области.

Протеклог дана украјинска војска изгубила је око 150 људи на краснолиманском и купјаснком правцу. Одбијено је шест напада Кијева на купјанском правцу и један на краснолиманском.

На доњецком правцу украјинска војска одбила је два напада Украјинаца и том приликом ликвидирала до 350 украјинских војника. Поред тога, гранатирани су положаји Кијева код места Раздоловка, Перејездно, Андрејевка, Курдјумовка, Клешчејевка и Богдановка у Доњецкој Народној Републици.

Оперативно тактичка авијација руске војске је протеклог дана уништила украјински ракетни систем „ољха“ код мјеста Липци у Харковској области.

Руске ракетне снаге погодиле су украјинска складишта гдје се чувала муниција и наоружање на аеродрому Староконстантинов у Хмељницкој области. Такође су мете биле и украјинска војска и војна техника у укупно 118 украјинских региона.

Украјинска војска гранатирала Брјанску област: Погинуло дијете

Украјинска војска гранатирала је Брјанску област Русије и том приликом погинуло је једно дијете, саопштио је губернатор региона Александар Богомаз.

Како је рекао, гранатирана су села Кистер и Борошчево. Додао је и да власти региона тренутно пружају сву неопходну помоћ породици погинулог детета.

Украјинска војска гранатирала Белгородску област

Украјинска војска је за 24 часа гранатирала свих седам пограничних рејона Белгородске области и централни дио области више од 90 пута из разних типова наоружања, изјавио је губернатор региона Вјачеслав Гладков.

Руско министарство: Украјински поморски дрон уништен у Црном мору

Патролни чамац руске Црноморске флоте уништио је поморски дрон украјинске морнарице који се кретао ка Kриму, саопштило је руско Министарство одбране.

Дрон је уништен око 10 часова по московском времену, у сјеверозападном дијелу Црног мора, преноси Тас.

Kако је наведено, дрон је уништен из стандардног наоружања патролног чамца Црноморске флоте.

Небензја: Украјина приватна војна компанија у рукама Запада

Амбасадор Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја изјавио је на сједници Савјета безбједности да је Украјина приватна војна компанија у рукама Запада.

"Украјина је заправо приватна војна компанија у рукама западних земаља", рекао је Небензја, преноси ТАСС.

Према његовим ријечима, украјинске власти постављају системе за противваздушну одбрану у стамбена насеља, "кршећи међународно право".

Небензја је тврдио да не би било жртава међу становништвом да није било украјинских противваздушних снага.

"Задатак Русије је да спријечи кијевски режим да уништи свој народ", рекао је Небензја.

Савјет безбједности УН о ситуацији у Украјини након руских ваздушних напада

Савјет безбједности Уједињених нација састао се у петак, након што је Украјина затражила хитан састанак поводом најновијих ваздушних удара Русије, највећих од почетка рата у фебруару 2022. године.

Неколико чланица СБ УН, укључујући САД, Француску и Велику Британију, осудило је нападе на Украјину, преноси Ројтерс.

"Напади су били очајан и узалудан покушај Русије да поврати замах у рату са Украјином. Неће успјети'', рекла је британски амбасадор при УН Барбара Вудворд.

Представник САД при Уједињеним нацијама Џон Kели изјавио је да је руски напад на Украјину у петак показао да је циљ руског предсједника Владимира Путина остао непромијењен.

"Он жели да уништи Украјину и потчини њен народ. Мора да буде заустављен. Тражимо да сви чланови Савјета безбједности осуде ове ужасне нападе на градове и цивилну инфраструктуру широм Украјине", рекао је Kели на хитној сједници СБ УН о ситуацији у Украјини.

Додао је да је Путин, умјесто мира, изабрао да "овај празнични период обиљежи нападом без преседана против друге чланице Уједињених нација".

"Међународна заједница мора да настави да подржава Украјину и да захтијева од Русије да обустави своју агресију и моментално повуче своје трупе са украјинске територије", истакао је Kели.

Нагласио је да ће Сједињене Америчке Државе наставити да подржавају Украјину и њен народ.

Министарство: Руска ПВО уништила 32 украјинска дрона

Системи руске противваздушне одбране (ПВО) уништили су 32 украјинске беспилотне летјелице изнад Брјанске, Орловске, Kурске и Московске области, саопштило је Министарство одбране Русије.

"Протекле ноћи је заустављен покушај кијевског режима да изведе терористички напад помоћу беспилотних летелица типа авиона на објекте на територији Руске Федерације", објављено је на Телеграм каналу руског Министарства одбране.

Брјанска, Kурска и Орловска област налазе се на западу Русије, уз границу са Украјином.

Министри одбране Украјине и САД разговарали о нападима Русије

Амерички министар одбране Лојд Остин разговарао је са министром одбране Украјине Рустемом Умеровим о ваздушно-ракетним нападима Руске Федерације, као и о најновијем нападу великих размјера руских снага на Украјину.

Истовремено, Остин је потврдио да ће САД и међународна коалиција "остати непоколебљиви" у подршци народу Украјине, преноси Укринформ.

Жестоке борбе настављају се широм земље. Украјински званичници саопштили су да је Русија извела најснажнији напад широм земље од почетка инвазије, као и да је страдало најмање 30 људи, док је њих 160 повређено.

Предсједник Украјине Володимир Зеленски, такође, посјетио је линију фронта код Авдејевке, града на истоку земље, гдје се воде жестоке борбе, преноси РТС.

Са друге стране, Москва је навела да су Украјинци гађали руску област Белгород са три пројектила америчке производње, као и да је преко 20 кућа оштећено.

Пољска је, у међувремено, навела да је руска ракета нарушила њен ваздушни простор из правца Украјине.

Русија није одговорила на те оптужбе, али су се огласили амерички предсједник Џозеф Бајден и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, који су навели да "помно" прате тај инцидент.

За то вријеме, Велика Британија је навела да шаље око 200 ракета противаздушне одбране Украјини, док је Организација за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС) поново позвала на хитан прекид сукоба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана