На дневном реду самита лидера ЕУ миграције, Украјина, Блиски исток...

Срна
На дневном реду самита лидера ЕУ миграције, Украјина, Блиски исток...

БРИСЕЛ - У Бриселу сутра почиње дводневни самит лидера ЕУ на којем ће, између осталог, бити ријечи о миграцијама и свеобухватном приступу том проблему.

Лидери ЕУ ће детаљно разматрати свеобухватни приступ проблему миграција, о чему су се договорили на посебном састанку Европског савјета 9. фебруара прошле године, објављено је на сајту ЕУ.

У том контексту, они ће се фокусирати на спољну политику, јачање контроле спољних граница ЕУ, повећање и убрзање повратка миграната, те борбу против инструментализације миграната, трговине људима и кријумчарења.

На самиту ће бити ријечи и о Украјини, Блиском истоку, конкурентности, те спољним пословима.

Лидери ЕУ ће разговарати о рату у Украјини у свим његовим димензијама, укључујући развој ситуације на линији фронта, као и наставку свеобухватне подршке Украјини и њеном народу.

"ЕУ је посвећена праведном и трајном миру у Украјини на основу принципа Повеље УН и међународног права", наводи се у саопштењу.

Када је ријеч о војној подршци, лидери ЕУ ће размотрити напредак у испоруци система противваздушне одбране, муниције и пројектила Кијеву, као и мјере помоћи у оквиру Европског мировног фонда и билатералну помоћ земаља ЕУ.

Биће разговарано и о напретку у коришћењу ванредних прихода од замрзнутих средстава Русије у корист Украјине.

Како би помогли Украјини да се припреми за зиму, лидери ЕУ ће разговарати о томе како ојачати украјински енергетски сектор и његову критичну инфраструктуру.

Осим тога, лидери ЕУ ће разговарати о најновијој ситуацији на Блиском истоку, а посебно о ескалацији насиља у региону.

"ЕУ осуђује напад Ирана на Израел и апелује на све стране да покажу уздржаност и поштују међународно право. ЕУ је у потпуности посвећена смањењу тензија и деескалацији како би се избјегао опасан регионални сукоб", наводи се у саопштењу.

Када је ријеч о палестинском питању, ЕУ је, како је наведено, посвећена трајном и одрживом миру на основу рјешења о двије државе између Израела и независне, демократске, сусједне, суверене и одрживе Палестине.

У свјетлу догађаја, лидери ЕУ разговараће о конкретним спољнополитичким питањима, укључујући дешавања у Грузији, Молдавији, Венецуели и Судану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана