На челу Доњег дома парламента први пут црни Канађанин

Танјуг
На челу Доњег дома парламента први пут црни Канађанин

ОТАВА - Доњи дом канадског парламента изабрао је Грега Фергуса за новог предсједавајућег, чиме је посланик Либералне партије постао први црни Канађанин који је на тој функцији након што је његов претходник Ентони Рота дао оставку јер је позвао бившег нацистичког војника у парламент.

Чланови Представничког дома са 338 посланика гласали су за Фергуса на тајном гласању, преноси Ројтерс.

-Данас сте први црни Канађанин који је постао предсједавајући парламента. То би требало да буде инспиративно за све Канађане, посебно за млађе генерације које желе да се баве политиком - рекао је премијер Џастин Трудо.

Поводом посјете украјинског предсједника Володимира Зеленског Канади, 22. септембра 98-годишњи Јарослав Хунка позван је у канадски парламент, који је публици представљен ''као ветеран борбе против Руса''.

Касније се испоставило да је он бивши војник СС дивизије „Галиција“, у којој су били украјински националисти и која је, осим што се борила против Црвене армије, била позната и по звјерствима над Јеврејима, Пољацима, Бјелорусима и Словацима.

Канадски премијер Џастин Трудо се касније извинио за „ужасну грешку” у одавању почасти украјинском есесовцу, а предсједавајући Доњег дома парламента Ентони Рота, који је иницирао Хункин позив, поднио је оставку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана