На чело важног министарства у Британији након 800 година дошла је жена

ГС
Foto: Aгенције

Нови премијер Велике Британије Кир Стармер именовао је данас чланове свог кабинета у којем је мјесто шефа дипломатије припало Дејвиду Ламију.

Он је један од ријетких званичника који има искуство у влади, који је имао министарске функције и код Тонија Блера и код Гордона Брауна, пренио је Мирор.

Лами, чији су родитељи дошли у Велику Британију из Гвајане, одрастао је у Тотенхему, у сјеверном дијелу Лондона, а затим је постао адвокат, послије студија на Правном факултету на Харварду.

Он се спријатељио са Бараком Обамом и има блиске везе са демократама у САД.

Лами ће морати да се позабави питањима попут рата у Украјини и сукоба у Гази, од којих је ово друго у великој мјери утицало на поједине резултате избора у Британији, пренио је Политико.

Он је рекао да жели да настави са „сигурносном“ агендом током вршења функције, која би укључивала балансирање спољнополитичких циљева са економском безбједношћу.

Он је, такође, говорио о сличним амбицијама када је ријеч о односима Британије са ЕУ – постављајући планове за преговоре о безбједносном споразуму са европским блоком који покрива области попут климатске безбједности и отпорности ланца снабдијевања.

Министар одбране биће Џон Хили, један од водећих лабуриста и посланик од 1997. године.

Служио је у владама Тонија Блера и Гордона Брауна, као и у кабинетима у сјенци Еда Милибанда и Џеремија Корбина, прије него што је прије четири године постао министар за одбрану у сјенци Кира Стармера.

Он је критиковао план владе Торијеваца да смање величину војске на 72.500 до 2025. године и досљедно је гласао за замјену нуклеарног програма Тридент новим системом нуклеарног оружја.

Говорећи раније ове године, Хили је упозорио да ће можда доћи до промјене владе ове године, али да неће бити промјене у ријешености Британије да стане уз Украјину, да се супротстави руској „агресији“ и да гони Путина због његових ратних злочина.

На чело министарства финансија први пут послије 800 година дошла је једна жена, Рејчел Ривс.

Ривс је рекла да је „историјска одговорност“ бити прва жена која је именована за министарку финансија и истакла да је то порука свим дјевојкама и младим женама да не треба да постоје ограничења у њиховим амбицијама.

Она је развила репутацију немилосрдне дисциплине у трошењу новца након што је посљедњих неколико година провела враћајући повјерење у лабуристе када је ријеч о економији.

Кћерка двоје наставника, Ривс је одрасла у јужном дијелу Лондона са својом сестром посланицом Ели Ривс и била је страствени шахиста.

Радила је као аналитичар у Банци Енглеске прије него што је постала посланица за Лидс Вест 2010.

Нова министарка унутрашњих послова Ивет Купер, која је први пут изабрана у тиму Тонија Блера 1997. године, једна је од најискуснијих чланица новог Стармеровог кабинета.

Била је министар у кабинету у сјенци Еда Милибанда.

Удата је за бившег канцелара у сјенци лабуриста Еда Болса.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана