На амбасаду Француске у Нигеру постављена руска застава

ГС
На амбасаду Француске у Нигеру постављена руска застава

Хиљаде присталица војне хунте марширало је данас улицама Ниамеyа, главног града Нигера. Неки од њих су виђени како машу руским заставама и, како јављају агенције, узвикују име руског предсједника Владимира Путина.

“Живјела Русија! Живио Путин! Доле Француска!”, наводно су узвикивали демонстранти, преноси Данас.ба.

Француска колонија

Демонстрације су биле усмјерене на Француску, чија је колонија до 1960. године био Нигер, те очито “старе ране нису зацијелиле”.

Демонстрације су добиле насилан заокрет када су демонстранти дошли пред француску амбасаду и покушали да уђу у зграду. Успјели су да запале врата зграде, али су војници успјели да спријече њихове даљње намјере.

Путин шири утицај у Африци?

Како преноси новинска агенција “АФП”, демонстранти су успјели откинути натпис амбасаде и замијенити га заставама Нигера и Русије. И у том тренутку демонстранти су и даље узвикивали слава Русији и Путину.

Западноафричка економска заједница “Ецоњас”, с друге стране, захтијева од војних пучиста да се одрекну власти у року од седам дана и да се одмах ослободи и врати на власт предсједник Мохамед Базоума, иначе ће употријебити силу ако се њени захтјеви не испуне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана