"Музика је опасна": Талибани спалили музичке инструменте

ГС
"Музика је опасна": Талибани спалили музичке инструменте

Авганистанско Министарство за морал саопштило је да су на ломачу у провинцији Херат послати заплијењени музички инструменти оцијењени као "неморални", преноси Данас.рс.

- Промовисање музике доводи до корупције морала, а пуштање музике доводи у заблуду младе људе - рекао је Азиз ал-Рахман ал-Мухаџир, званичник Министарства за промоцију врлина и превенцију порока у провинцији Херат на западу Авганистана.

Талибани су преузели власт у августу 2021. године и од тада континуирано намећу законе како би спровели строго поштовање ислама. У јавности је забрањено пуштање музике. Спаљени су инструменти претежно прикупљени из сала за вјенчање, укупне вриједности од неколико стотина долара. Горјеле су гитаре, хармонике, два гудачка инструмента, врста бубња, као и звучници и опрема за разглас.

Жене "на мети"

Жене су главне мете нових владиних прописа. Дозвољено им је да се појављују у јавности само ако покрију тијело и лице.

Тинејџеркама и женама такође је забрањен приступ школама и универзитетима, као и парковима, хамамима и спортским халама. Недавно су затворени козметички салони широм земље јер власти сматрају да су такве услуге превише скупе и нису у духу ислама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана