Музеј у Швајцарској повукао пет слика због сумње да су их опљачкали нацисти

Tанјуг
Музеј у Швајцарској повукао пет слика због сумње да су их опљачкали нацисти

БЕРН - Један од водећих швајцарских музеја умјетности, Кунстхаус у Цириху, саопштио је да ће повући пет слика са једне од својих изложби јер постоји сумња да су те слике опљачкали нацисти.

Дуго су постојале сумње о поријеклу слика у том музеју из колекције Емила Бирлеа, трговца оружјем који је рођен у Немачкој и који се обогатио током Другог свјетског рата правеćи и продајуćи оружје нацистима, пренио је Би-Би-Си (ББЦ).

Одлука о повлачењу слика донијета је након објављивања нових упутстава која имају за циљ да се испита гдје се налази велики број умјетничких дјела која још нису враćена породицама од којих су украдена.

Слике које се повучене су „Башта у Живернију“ Клода Монеа, „Портрет вајара Луја-Жозефа“ Гистава Курбеа, „Жорж-Анри Мануел“ Анрија де Тулуз-Лотрека, „Стара кула“ Винсента ван Гога и „Пут узбрдо“ Пола Гогена.

Одбор фондације за колекцију Емила Бирлеа навео је у саопштењу да је „посвеćен тражењу правичног рјешења“ за те слике са правним наслједницима бивших власника.

Шесто дјело у колекцији, „Султанија“ Едуара Манеа, такође је било под додатном пажњом, али је фондација навела да не вјерује да нова упутства треба да се примјене на ту слику и да ће она бити разматрана одвојено.

„Због укупних историјских околности у вези са продајом, Фондација је спремна да понуди финансијски допринос заоставштини Макса Зилберберга због трагичне судбине бившег власника“, наводи се у саопштењу. 

Зилберберг је био нјемачки индустријалац, Јеврејин, чија је велика умјетничка колекција продата на аукцијама које су организовали нацисти. 

Сматра се да је Зилберберг убијен у нацистичком логору Аушвиц током Другог свјетског рата.

Према писању појединих швајцарских новина, води се дебата о томе да ли је Зилберберг био приморан да прода „Султанију“ или је то учинио слободно из финансијских разлога.

Више од 20 земаља, укључујуćи Швајцарску, сагласило се раније ове године да примјењује  нову најбољу праксу америчког Стејт департмента о томе како да се поступа са умјетничким дјелима која су опљачкали нацисти.

Према швајцарском закону, данас се не могу поднети правни захтеви за реституцију или компензацију за дјела из колекције Бирле због застарелости.

Бирле је до своје смрти 1956. године сакупио колекцију од око 600 умјетничких дјела, а великим бројем њих управља Фондација Бирле и изложена су у Кунстхаусу као део 20-годишње позајмице.

Остале слике налазе се у домовима Бирлеових преживјелих рођака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана