Музеј у Њујорку вратио посмртне остатке 19 Индијанаца племену Онеида

Танјуг
Музеј у Њујорку вратио посмртне остатке 19 Индијанаца племену Онеида

ЊУЈОРК - Музеј у Рочестеру у Њујорку вратио је данас посмртне остатке 19 индијанских старосједелаца и погребне артефакте индијанској нацији Онеида, као гест ''малог корака у служби правде''.

Ријеч је о посмртним остацима пет мушкараца, три одрасле жене и двије адолесценткиње, који су живјели у временском распону од прије 200 и 3.000 година, као и о различитој грнчарији и сличним предметима са којима су били сахрањени, преноси АП.

- Репатријација не мијења прошлост, али надамо се да је то мали корак у служби правде - рекла је предсједница Музеја и научног центра Рочестер, Хилари Олсон.

АП наводи да су посмртни остаци ископани из најмање шест гробница широм државе Њујорк у периоду између 1928. и 1979.

-Овакви догађаји нам омогућавају да превазиђемо неуспехе са шансом да културне институције преузму одговорност. Репатријација је више од једноставног враћања остатака и културних артефаката - рекао је представник племена Онеида Реј Халбритер.

Све већи број музеја, универзитета и институција широм САД покушава да пронађе начин на који је најбоље поступати са остацима Индијанаца и артефактима у својим збиркама, наводи АП.

Савезни Закон о заштити и репатријацији гробова Индијанаца, усвојен 1990. године, захтијева од музеја и универзитета да пријаве федералној влади предмете Индијанаца у свом посједу, комплетирају инвентаре и обавијесте или пренесу те предмете насљедницима племена или потомцима.

У фебруару је Универзитет Корнел вратио остатке предака индијској нацији Онеида који су ископани 1964. и били похрањени у школској архиви.

Процјењује се да је у 2022. години око 870.000 индијанских артефаката, укључујући посмртне остатке који би требало да буду враћени племенима према федералном закону, још увијек у посједу колеџа, музеја и других институција широм земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана