Мушкарац преживио лет из Алжира у Париз скривен у стајном трапу авиона

GS
Foto: SCMP

Француске власти су саопштиле да су радници аеродрома пронашли мушкарца са тешком хипотермијом скривеног у прегради стајног трапа комерцијалног авиона који је долетио у Париз из Алжира.

Мушкарац, за којег се вјерује да је у 20-им годинама, пронађен је током техничких провјера након што је лет Аир Алгериеа из Орана у Алжиру у јутарњим сатима слетио на паришки аеродром Орли, рекли су тужиоци за АФП.

При себи није имао документе и превезен је у болницу у тешком стању. Из аеродрома су раније јавили да је мушкарац "био жив, али у животној опасности због тешке хипотермије", пише Гардиан.

Комерцијални авиони крстаре на висини од девет до дванаест километара гдје температуре обично падају на око -50 степени целзијуса, а недостатак кисеоника чини преживљавање мало вјероватним за било кога који путује у прегради стајног трапа који није ни загријан нити је под притиском.

Према подацима америчке Федералне управе за авијацију (ФАА), 132 особе, познате у индустрији као слијепи путници у простору код точкова, покушали су путовати у преградама стајног трапа комерцијалних авиона између 1947. и 2021. године.

У априлу ове године, тијело мушкарца откривено је у стајном трапу авиона на амстердамском аеродрому Шипол који је долетио из Торонта, али је претходно полетио из Нигерије.

Четири мјесеца раније, два путника пронађена су мртва по доласку у простор за складиштење стајног трапа на лету између Сантиага де Чилеа и Боготе.

У јулу 2019. године, смрзнуто тијело мушкарца пало је у башту у предграђу Лондона, за које се вјерује да се налазило у стајном трапу авиона Кења Аирвајса који се приближавао аеродрому Хитроу.

Стопа смртности људи који покушавају путовати овим путем износи 77 посто, према подацима ФАА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана