Мушкарац који је у возу у Њемачкој ножем ранио људе осуђен на 14 година затвора

ГС
Мушкарац који је у возу у Њемачкој ножем ранио људе осуђен на 14 година затвора

Мушкарац који је у новембру прошле године ножем напао путнике у брзом возу у Њемачкој осуђен је на 14 година затвора. Том приликом је теже рањено троје људи.

Суд у Минхену утврдио је да је 28-годишњи Абдалрахман А. крив упркос тврдњама да је у том периоду био ментално болестан и имао шизофренију. Проглашен је кривим за покушај убиства и наношење тјелесних озљеда опасних по живот.
Седам вјештачења
Судац Јоцхен Боесл одбацио је одбрану она основу менталне болести на темељу седам вјештачења и идентифицирао да се Абдалрахман водио "џихадистичким мотивима" када је починио ово кривично дјело.

Судац Боесл је рекао да је оптуженик често слушао радијске програме "с исламистичким садржајем" и да је од маја 2021. године почео размишљати о учествовању у џихаду, односно оружаној борби.

- Ти ставови су га навели на овај чин. Хтио је убити путнике који нису муслимани јер су по његовом мишљењу били невјерници и стога нису имали право на живот - рекао је судац у свом излагању прије доношења пресуде.

У новембру 2021. године, Абдалрахман А. путовао је возом Интерцитy Еxпресс (ИЦЕ) из Пассауа у Нирнбергу када је ножем напао четири друга путника.

Троје њих завршило је с тешким повредама. Код 28-годишњака је пронађен склопиви нож с оштрицом од осам центиметара.

Изгубио посао
Према медијским извјештајима, у возу је било више од 200 људи, а неколико их је ускочило како би спријечило нападача да озлиједи друге људе.

У вријеме напада истражитељи су сумњали у терористички мотив напада и рекли су да се чини да нападач пати од психијатријских проблема.

Окривљени је најприје одведен на психијатријски одјел болнице, но након два мјесеца одређен му је притвор у којем је остао до данас.

Током двомјесечног суђења, савезно тужилаштво инсистирало је на исламистичком мотиву за овај злочин и затражило доживотну казну за покушај убиства и наношење тешких тјелесних озлиједа.

Према њемачкој обавјештајној служби, Абдалрахман А. је посјећивао селефијску џамију и нападом је покушао придонијети џихаду убијањем оних који нису муслимани.

Одбрана је тврдила да је напад посљедица заблуде изазване параноидном шизофренијом те је тражила смјештај оптуженика у психијатријску установу. Више свједока, укључујући и затворског психијатра, изјавило је да је окривљеник био у шизофреном стању.

Абдалрахман А., поријеклом Палестинац, живи у Њемачкој од 2014. године као избјеглица. Стигао је из ратом разорене Сирије. Он је живио у Пассауу и недавно је изгубио посао, рекла је полиција.

Исламистички екстремисти починили су неколико насилних напада у Њемачкој у протеклих неколико година, а најсмртоноснији је био дивљање камионом на божићном сајму у Берлину у децембру 2016. године, када је убијено 12 људи.

Недавно је сиријски џихадиста осуђен на доживотни затвор јер је у мају 2021. године насмрт избо једног Нијемца и тешко ранио његовог партнера у хомофобном нападу у граду Дресдену

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана