Мушкарац који је подигао ноге на сто Ненси Пелоси проглашен кривим

ГС
Foto: Твитер

Порота из Вашингтона осудила је Ричарда Барнета, који је 6. јануара 2021, када су демонстранти преплавили Капитол, подигао ноге на сто предсjеднице Конгреса Ненси Пелоси.

Према наводима званичника, он је био наоружан пиштољем за омамљивање и могао је да науди Пелосијевој.

Порота је расправљала мање од три сата прије него што је Барнета осудила по свих осам оптужби, између осталог за ометање службеног поступка, улазак и боравак у згради или на терену са смртоносним оружјем и крађу државне имовине.

Тужиоци су тврдили да је Барнет (62) дошао у Вашингтон из свог дома у Арканзасу, удаљеног 1.600 километара, спреман за насиље.

"Можемо само да замислимо шта би се догодило да је (Пелосијева) била тамо у то вријеме", навела је савезна тужитељка Алисон Праут.

Ненси Пелоси, која је у то вријеме била предсједница Представничког дома, била је приморана да побјегне из дворане са другим посланицима кад су демонстранти упали у зграду.

Барнет, бивши ватрогасац, тврдио је да га је "понио моменат", а након пресуде је рекао да није добио правично суђење јер пороту нису чинили његови "вршњаци". Адвокат је најавио да ће се жалити.

Судија му је дозволио да остане на слободи до изрицања казне 3. маја, а могао би да добије деценије робије.

Суђење Барнету било је једно од најзанимљивијих када је ријеч о упаду у Конгрес 6. јануара 2021. Више од 940 људи оптужено је за савезне злочине, а скоро 500 их је до сада признало кривицу, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана