Мушкарац из Њујорка признао кривицу за злочин из мржње према кинеском мигранту

Танјуг
Foto: Илустрација

ЊУЈОРК- Мушкарац из Њујорка признао је данас кривицу за злочин из мржње за убиство из нехата приликом пребијања кинеског имигранта који је скупљао лименке да би зарадио новац.

"Овај ничим изазван напад одузео је живот Јао Пан Мау и одузео осјећај сигурности многима у ААПИ заједници у Њујорку", навео је окружни тужилац Менхетна Алвин Брег у саопштењу, пренио је АП.

Ма је 23. априла 2021. нагло нападнут с леђа, оборен је на земљу, шутиран и ударан у главу у улици у источном Харлему, саопштиле су власти.

Његов нападач је побјегао и оставио га без свијести, а потом је оближњи возач аутобуса позвао возило хитне помоћи.

Ма ( 61) је задобио трауматску повреду мозга и никада није дошао свијести. Од задобијених повреда преминуо је осам мјесеци касније.

Пауел је ухапшен четири дана након напада. Изјашњавајући се кривим, он је признао да је циљао Ма јер је жртва била Азијац, тврди Брегова канцеларија.

Маова породица је одобрила споразум о признању кривице, рекла је портпаролка породице Карлин Чен.

"Иако ово неће вратити господина Јао Пан Маа, то је значајна награда коју можемо да прихватимо", рекао је Чан, напомињући да изјашњавање поштеди породицу бола суђења, пренио је Глас Америке.

Ма и његова супруга су емигрирали у САД у октобру 2018. из Кине, где је Ма радио као кувар, каже Чан.

Рекао је да су и мама и његова супруга изгубили посао - он као кухињски радник, а она кућна помоћница - током затварања због пандемије вируса корона 2020. године, а пар је потом почео да скупља лименке и флаше да би зарадио на повраћају новца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана