МСП Русије:Догађаји у 2022. окончали напоре да изградимо сарадњу са Западом

Танјуг
МСП Русије:Догађаји у 2022. окончали напоре да изградимо сарадњу са Западом

МОСКВА - Министарство спољних послова Русије саопштило је данас да су догађаји из 2022. године подвукли црту под 30-то годишњи период “искрених покушаја Русије да изгради равноправну сарадњу с колективним Западом” и да ће ти догађаји, заједно с припајањем Крима 2014, увијек бити прекретница руске историје.

-Одлазећа година је била препуна великих историјских догађаја и постала је прекретница за спољну политику Русије, која је прошла под знаком формирања нове међународне реалности - наводи се у основним спољнополитичким закључцима 2022. године, објављеним на сајту руског МСП.

Наведено је да је, “послије одбијања колективног Запада да озбиљно размотри руске приједлоге о безбједносним гаранцијама, коначно постало јасно да ће политичко-дипломатски напори да се осигура безбједност Русије и Руса бити арогантно одбијени”.

-У циљу неутрализације безбједносних пријетњи које су достигле неприхватљив ниво, руководство Руске Федерације предузело је тешке, али неопходне кораке -, саопштило је руско Министарство спољних послова, преноси “Спутњик”.

Како је саопштено, то укључује и “признање независности Доњецке и Луганске Народне Републике”, почетак специјалне војне операције у складу са чланом 51 Устава УН, спровођење референдума у ДНР и ЛНР, као и у Запорошкој и Херсонској области, а затим “њихов пријем у састав Руске Федерације”.

-Ти догађаји, као и повратак Крима у матичну луку 2014. године, увијек ће остати прекретница наше историје. Истовремено су и подвукли црту под тридесетогодишњи период искрених покушаја Русије да изграде равноправне односе са колективним Западом - наводи Министарство иностраних послова Русије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана