Мртве рибе испливале у близини аустралијског града: Има их на милионе

ГС
Мртве рибе испливале у близини аустралијског града: Има их на милионе

Становници регионалног аустралијског града пронашли су на милионе мртвих риба у њиховој ријеци.

Велики помор рибе први пут је пријављен у петак ујутро у граду Менинде у Новом Јужном Велсу, пише BBC. Државне ријечне власти саопштиле су да је то резултат текућег топлотног таласа који погађа ријеку Дарлинг-Бака.

Мјештани кажу да је то највећи догађај угинућа рибе који је погодио град, који је доживио још један значајан масовни помор рибе прије само три године. У објави на Фејсбуку из Одјељења за примарну индустрију је речено да је топлотни талас ставио “додатни стрес на систем који је доживио екстремне услове због поплава великих размјера”.

Климатске промјене

Топлотни таласи су постали чешћи, интензивнији и дуже трају због климатских промјена узрокованих људским дјеловањем. Свијет се већ загријао за око 1,1 степен Целзијуса откако је почела индустријска ера, а температуре ће наставити расти осим ако владе широм свијета не направе стрмоглаве смањење емисија.

Становник Мениндеја Грем Мекреб описао је смрт риба као “надреално”.

- Вјероватно ће данас бити мало супротстављеније - рекао је, упозоравајући да локално становништво предвиђа да ће још више рибе угинути јер је риба која се већ распада усисала више кисика из воде.

Угинуће рибе

Око 500 људи живи у граду на крајњем западу Новог Јужног Велса. Ријека Дарлинг-Бака је дио Муреј Дарлинг басена, највећег ријечног система Аустралије. Из Одјељења за примарну индустрију је наглашено да је угинуће рибе “узнемирујуће за локалну заједницу“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана