Мрак у Украјини: Више од 1.000 градова и села без струје

Срна
Мрак у Украјини: Више од 1.000 градова и села без струје

Украјински оператер електричне мреже "Укренерго" саопштио је да је због оштрих зимских услова више од 1.000 градова и села остало без струје у девет области и позвао становнике да штеде струју пошто је енергетски систем ослабљен руским ударима.

У саопштењу се наводи да је потрошња електричне енергије била на највишим нивоима ове седмице, пошто је у многим дијеловима земље температура пала на око минус 15 степени Целзијусових.

"Ниво потрошње наставља да расте због значајног пада температуре широм земље", наводи се у саопштењу објављеном на платформи "Телеграм", уз напомену да је потрошња електричне енергије ујутру већ била 5,8 одсто већа него претходног дана.

У саопштењу се наводи да је од јутрос због временских непогода – снажног ветра и леда - струја искључена у 1.025 насеља.

"Временске прилике изазвале су значајну штету на дистрибутивним мрежама уз јак вјетар, мраз и дебели слој леда на опреми, што је одгодило радове на поправци", саопштио је "Укренерго".

Виталиј Ким, гувернер јужне Миколајвске области у којој је 215 градова и села без струје, рекао је да је лед на електричним кабловима дебљине преко пет центиметара.

"Укренерго" је саопштио да електроенергетски систем већ ради максималним капацитетом и апеловао на становнике да што више штеде електричну енергију и избјегавају истовремено коришћење неколико електричних уређаја како би помогли систему.

"Тренутно је електрична енергија довољна за снабдијевање свих комерцијалних и кућних потрошача. Међутим, велики пораст потрошње ствара додатно оптерећење за електране, које већ раде на максималном нивоу и треба да повећају производњу веома брзо и значајно и то може довести до технолошких поремећаја", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се подсјећа да је Украјина морала да увози струју из сусједне Румуније и Словачке да би могла да задовољи потражњу.

Очекује се да ће се Украјина наредних дана суочити са таласом екстремно хладног времена са температуром која ће пасти на око минус 27 степени Целзијусових у неким регионима.

Украјинско Министарство енергетике објавило је да је више од 157.000 потрошача тренутно је без струје.

Енергетска електро-инфраструктура земље разбијена је руским ваздушним нападима у знак одмазде за "терористички напад" на Кримски мост 2022, подсјећа "Раша тудеј", а преноси Срна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана