Може ли се употријебити 25. амандман да се замијени Бајден?

Танјуг
Foto: Taнјуг/АП

ВАШИНГТОН - Након наступа на првој дебати са бившим предсједником САД Доналдом Трампом, актуелни први човјек САД Џозеф Бајден покушава да увјери Демократску странку да има шансе да побиједи на изборима, да његове године нису проблем и да има способност да води земљу.

Јавни позиви неких демократских званичника и донатора да га замијене на гласачком листићу, покренули су питање које процедуралне опције постоје за то, преноси Глас Америке наводећи да је једна од њих 25. амандман који регулише ко насљеђује предсједника.     

Иако се бави кључним питањем, 25. амандман постоји тек од 1967. године. 

Прије тога, једини релевантан акт био је члан ИИ Устава, који је предвиђао да потпредсједник преузима предсједничке дужности у случају смрти предсједника, оставке или немогућности да обавља своје дужности. 

Али овај члан је имао велика ограничења: није имао ништа о смјени потпредсједника, нити је прецизирао како ће се утврдити неспособност предсједника да влада.

Нејасноћа о томе је изазвала проблеме током америчке историје.     

Џејмс Гарфилд и Вудро Вилсон су провели дио свог предсједничког мандата углавном неспособни, а потпредсједник није имао мандат да преузме функцију док је предсједник још жив.

Амандман кога је 1965. предложио сенатор Бирч Беј и ратификован двије године касније, садржи четири одјељка. 

Одјељак 1. понавља члан ИИ, али даље појашњава да у случају упражњеног предсједничког мјеста, потпредсједник постаје нови предсједник и у потпуности насљеђује ту функцију, и није само вршилац дужности предсједника.

Одјељак 2 попунио је кључну празнину и регулисао процедуру за постављање новог потпредсједника, именује га предсједник и потврђују оба дома Конгреса. 

Одјељак 3 дозвољава предсједнику да се прогласи неспособним да влада тако што формално обавјештава лидере Конгреса и омогућава потпредсједнику да постане вршилац дужности предсједника. 

Председник, такође, може да поништи ову одлуку, тако што ће обавијестити Конгрес да је способан да поново преузме функцију.

Одјељак 4 је најсложенији дио амандмана, који се односи на то ко још осим предсједника може прогласити предсједника неспособним за обављање службене дужности. 

Према тексту, то овлашћење даје се потпредсједнику, заједно са већином чланова предсједничког кабинета, иако такође, дозвољава Конгресу да умјесто њих именује друге званичнике.

Конгрес, такође, има посљедњу ријеч ако предсједник оспори одлуку и остане способан за функцију, захтијевајући двије трећине гласова да би се утврдило да је предсједник заиста неспособан да обавља мандат. 

Обим онога што чини неспособност, међутим, намјерно је остављен отворен. 

Док је најочигледније тумачење хитан здравствени случај, уставни стручњаци су изнијели друге могућности као што су киднаповање, привремена или екстремна неспособност.

Иако Одјељак 4 никада није коришћен, та могућност је покренута, након напада Трампових присталица на амерички Капитол 6. јануара 2021. 

Сада је потпредсједница Камала Харис суочена са позивима да се активира 25. амандман како би се Бајден разријешио власти, укључујући и формалну резолуцију коју је поднио републикански представник Чип Рој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана