Може ли руска побједа у Авдејевки бити прекретница у сукобу са Украјином

Срна
Може ли руска побједа у Авдејевки бити прекретница у сукобу са Украјином

Ослобођење Авдејевке представља значајну побједу руског предсједника Владимира Путина која означава прекретницу у украјинском сукобу пред цијелим свијетом, сматра амерички телевизијскиканал "Фокс њуз".

"Путин осваја значајну побједу, а овај догађај означава прекретницу у рату пред цијелим свијетом", наводи телевизија.

Исти извор наводи да ће ослобођење Авдејевке "ојачати морал Русије уочи двогодишњице сукоба и предстојећих предсједничких избора у Русији".

Како наводе, пораз украјинских оружаних снага у Авдејевки догодио се у позадини све већег недостатка муниције и потешкоћа у одобравању нове финансијске помоћи Кијеву у америчком Конгресу.

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Александар Сирски саопштио је данас одлуку о повлачењу украјинских јединица из Авдејевке и преласку на одбрану како би се "сачували животи украјинских војника".

Оружане снаге Украјине саопштиле су раније да је ситуација за украјинске трупе у области Авдејевке критична, гора него у Артемјовску, који је Кијев предао у мају 2023. године, а украјинском операцијом тамо је тада командовао Сирски.

Украјинским снагама наређено је да формирају нове линије одбране западно и југозападно од Авдејевке.

Према једном европском војном извору, Украјина иде у дефанзиву како би дугорочно издржала, одбранила се од локално од руских напада и избјегла расипање својих капацитета док чека помоћ са Запада, посебно од САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана