Може ли ово рјешење зауставити сукобе у Појасу Газе?

Танјуг
Може ли ово рјешење зауставити сукобе у Појасу Газе?

ДОХА - Вашингтон је данас представио приједлог о прекиду ватре у Појасу Газе којим се затварају преостале празнине на начин који омогућава брзу примјену споразума, навели су преговарачи Египта, Катара и САД у заједничком саопштењу.

Како се наводи, нови приједлог је у складу с принципима које је поставио амерички предсједник Џо Бајден 31. маја, а односи се на имплементацију споразума о прекиду ватре и размјени талаца и затвореника у три фазе, преноси Ројтерс.

Високи званичник Хамаса рекао је за Ројтерс да се, према сазнањима те милитантне групе, нови амерички приједлог не обавезује на претходно договорене тачке.

У Дохи је у четвртак почела нова рунда преговора о прекиду ватре у Гази, на позив и уз учешће земаља посредница САД-а, Египта и Катара.

Раније ове седмице, Хамас је саопштио да сваки наставак преговора треба да буде базиран на ранијим плановима, а не на новим иницијативама.

Посредници би требало то да наметну окупационом Израелу, а не да трагају за новим приједлозима и преговорима који би дали покриће окупаторској агресији и више времена да настави геноцид према нашем народу, навео је Хамас у саопштењу.

Извори су претходно навели за ББЦ да су спорне тачке увођење нових израелских услова који траже да расељени Палестинци буду провјеравани по повратку на сјевер Газе, као и питање контроле коридора Филаделфи који се граничи с Египтом.

Хамас тврди да се било којим договором мора окончати рат уз потпуно повлачење Израела из Појаса Газе, а Израел је саопштио да ће прихватити само привремени прекид борби јер је циљ јеврејске државе уништење палестинских милитаната.

План примирја који је крајем маја ове године објавио предсједник САД Џозеф Бајден укључује постепено ослобађање израелских талаца које Хамас држи у Гази и повлачење израелских снага у двије фазе.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана