Може ли Европа контролисати мајмунске богиње?

ГС
Може ли Европа контролисати мајмунске богиње?

ЖЕНЕВА - Регионални директор Свјетске здравствене организације (СЗО) за Европу Ханс Клуге увјерен је да Европа може да контролише мајмунске богиње, али позива на досљеднију подршку и солидарност Африци.

Средином августа, СЗО је прогласила ванредно стање за јавно здравље након што се нови сој тог вируса, "клeјд 1", проширио Африком, региструјући више од 17.000 случајева, од којих је један откривен у Европи, у Шведској, пише Еуроактив.

Клуге је рекао да је по питању те болести низак ниво ризика за општу популацију и да мајмунске богиње нису нови корона вирус.

Комитет за здравствену безбједност ЕУ састао се у понедјељак и сложио се да, иако изгледа да је варијанта "клeјд 2" заразнија и смртоноснија и да представља пријетњу, не би требало да се прогласи ванредно стање за јавно здравље у Европи.

Комисија се позвала на процјену ризика Европског центра за контролу болести (ECDC), који је утврдио да је ризик од трајне трансмисије у Европи веома низак.

Клуге је нагласио да је за афричке земље најбитнији приступ вакцини.

Једна од препрека је да се вакцине могу испоручити само у оне земље у којима је дозвољена њихова употреба у хитним случајевима, што се тренутно односи на Демократску Републику Конго и Нигерију, преноси Танјуг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана