Мото предсједавања Мађарске ЕУ - „Учинимо Европу поново великом”

Танјуг
Мото предсједавања Мађарске ЕУ - „Учинимо Европу поново великом”

БУДИМПЕШТА - Мото предстојећег шестомјесечног предсједавања Мађарске ЕУ биће „Учинимо Европу поново великом”, изјавио је данас мађарски министар за ЕУ послове Јанош Бока и додао да ће бити уложени активни напори за унапређење процеса проширења ЕУ.

Он је, представљајући приоритете и амбиције предсједавања Мађарске, рекао на конференцији за новинаре у Будимпешти да мото „Учинимо Европу поново великом” указује на проактивно предсједавање Мађарске и симболизује идеју „да смо заједно јачи него одвојено”, преноси МТИ.

„То заправо показује очекивање да заједно треба да будемо јачи него појединачно, али да нам треба дозволити да останемо оно што јесмо када се окупимо”, рекао је Бока, а додаје АП.

Коментаришући сличност са слоганом „Учинимо Америку поново великом” бившег америчког предсједника Доналда Трампа, Бока је истакао да је слоган фокусиран на Европу.

„Не знам да ли је Доналд Трамп икада желио да Европу поново учини великом”, поручио је он.

Објаснио је да ће Мађарска искористити своје предсједавање ЕУ за увођење новог конкурентног пољопривредног споразума „усредсређеног на пољопривреднике” и за тражење „ефикасније заштите спољних граница, за управљање основним узроцима миграција и за унапређење ефикасније политике повратка”, наводи Политико.

Истовремено, додао је, биćе уложени активни напори да се унапреди процес проширења ЕУ.

„Желимо да направимо значајне кораке у погледу Молдавије, Грузије и Украјине”, рекао је Бока.

Он је оцијенио да предсједавање ЕУ мора да служи миру и безбједности Европе.

„Мађарско предсједавање тражиће стварна рјешења за стварне проблеме Европе”, навео је Бока и додао да Мађарска „не обеćава чуда, али доноси шансу за промјену и напредак”.

Мађарска ће, након Белгије, председавати ЕУ од 1. јула до 31. децембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана