Москва: Заузета још три кварта у западном дијелу Бахмута

ГС/Агенције
Москва: Заузета још три кварта у западном дијелу Бахмута

МОСКВА, КИЈЕВ -Рат у Украјини ушао је у 421. дан. Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је јутрос да град Бахмут, на истоку земље, остаје епицентар борби са руским снагама.Украјинска војска ће на крају извести контраофанзиву, али је мало вјероватно да ће се у њу упустити сада, у условима бљузгавице и блата, изјавио је командант и оснивач руске паравојне формације „Вагнер“ Јевгениј Пригожин.

Мадрид шаље шест тенкова "леопард"

Шпански министар спољних послова Хозе Мануел Албарес рекао је данас њемачкој медијској групи "Функе" да ће Мадрид у наредним даним пребацити у Украјину шест тенкова "леопард 2А4".

Албарес је рекао да ће преостала четири тенка бити послата у Украјину касније.

-Подржаваћемо Украјину онолико дуго колико јој буде потребно - додао је Албарес.

Шпански премијер Педро Санчез обећао је Украјини десет тенкова њемачке производње током посјете Кијеву у фебруару, подсјећа "Спутњик".

Билд: Русија протjерује 34 од око 90 њемачких дипломата који раде у Москви

Русија протјерује 34 од око 90 њемачких дипломата који раде у Москви, објавио је данас немачки таблоид Билд, позивајући се на сопствене изворе.

Руско Министарство спољних послова саопштило је раније да се дипломате протјерују као одговор на „непријатељске кораке Берлина“, преноси агенција ТАСС.

Максимални број особља њемачких дипломатских мисија у Русији такође ће бити значајно смањен.

Москва: Заузета још три кварта у западном дијелу Бахмута

Министарство одбране Русије саопштило је данас да су руске јуришне јединице заузеле још три кварта у западном делу Бахмута.

 "Руске ваздушно-десантне трупе подржале су акције наших јуришних одреда и неутралисале украјинске јединице које су дејствовале по боковима руских снага", наводи се у саопштењу.

Руско министарство одбране понекада назива "јурушним јединицама" формације приватне паравојне организације Вагнер, наводи Ројтерс.

 Украјинске и руске снаге већ месецима се боре за контролу над градом Бахмутом чији је већи део потпуно разорен и у рушевинама.

Украјина пооштрила правила за извjештавање са фронта

Украјина је пооштрила правила за извештавање са фронта па ће новинари са првих борбених линија од сада моћи да извештавају само уз посебне дозволе или пратњу војске. 

Медији критикују такву одлуку Кијева као сузбијање слободе штампе, преноси Дојче веле.
 

Оперативни штабови украјинске војске на истоку и југу су први означили сва насеља дуж линије фронта и украјинске границе као "црвене" зоне, што значи да у њима новинари од сада не смеју да раде. 

Поред "црвене" постоји и "жута зона" у којој новинари могу да се крећу само у пратњи официра надлежног за медије, док је само у "зеленим зонама" извештавање слободно.

Осим тога, Украјина намерава да преиспита акредитације које је доделила новинарима током прошле године. Убудуће ће новинари који извештавају о рату морати да обнављају акредитацију сваких шест месеци, наводи ДW.

Наталија Хумењук, портпаролка украјинских одбрамбених снага на југу, изјавила је да нова правила нису уведена како би с новинари ометали у раду, већ да обезбеђују "уредан рад уз узимање у обзир безбедносне ситуације и потреба армије". 

Војска је обећала да ће сваке седмице преиспитивати поделу на зоне.
Иља Јевлаш, портпарол армијске групације "Хортицја" која је надлежна за већи део донбаског фронта, рекао је да је тренутно новинарима забрањен рад у Бахмуту, а у Костјантиновки, 20 километара одатле, могу да се крећу само уз војну пратњу.

Јевлаш саветује новинарима да се распитају у коју зону спада место у које желе да оду

 Војска кршење ових правила може казнити одузимањем акредитације. То се у новембру десило новинарима америчких станица ЦНН и Скај њуз као и украјинским телевизијама Суспилне и Хромадске. Они су без дозволе војних власти извештавали из управо ослобођеног Херсона. После протеста међународних медијских организација, враћена им је дозвола за рад.

Медијска организација Медиаруш која окупља украјинске медије, новинаре и друштвене организације, сматра да је подела на зоне "превише оштро ограничење" и захтева од армије да одмах "нормализује приступ извештавању о борбеним дејствима".
  
Евакуисано 3.000 људи у Белгороду због експлозива

У Белгороду је евакуисано 3.000 људи из 17 стамбених зграда због експлозивног предмета пронађеног на мјесту где је 20. априла дошло до детонације усљед хитног избацивања ваздушног убојног средства током лета авиона "Су-34" руских Ваздушно-космичких снага, рекао је данас гувернер овог региона Вјачеслав Гладков.

Он је рекао да је пронађен експлозивни предмет и да су техничари Министарства одбране Русије одлучили да га онеспособе на полигону, пренио је ТАСС.

"Оперативни штаб је одлучио да евакуише 17 стамбених зграда у кругу од 200 метара. Према прелиминарним подацима, ријеч је о више од 3.000 људи", написао је Гладков на свом каналу на "Телеграму".

Експлозија се догодила увече 20. априла у Белгороду. У једној од централних градских улица формирао се кратер пречника око 20 метара. Од експлозије су повријеђене три особе. 

Аксјонов: Активирана противваздушна одбрана на Криму

Шеф администрације на Криму Сергеј Аксјонов рекао је данас да су активирани системи противваздушне одбране (ПВО) на Криму, али да нема извјештаја о штети или жртвама.

-Снаге ПВО су радиле на небу изнад Крима. Без штете и жртава. Молим све да остану мирни и вјерују само поузданим изворима информација - саопштио је Аксјонов на "Телеграму".

Он није рекао шта је ПВО гађала нити је прецизирао на којој је локацији дејствовала војска.

Портпарол МО Русије: Уништено украјинско складиште ракета и граната

Руска авијација уништила је украјинско складиште ракетног и артиљеријског наоружања, укључујући до 600 граната вишецјевног ракетног система (МЛРС), рекао је портпарол руског Министарства одбране.

.Авиони који су дјеловали у интересу јужне групе трупа на правцу Александар-Калињин нанијели су ударе непријатељском складишту ракетног и артиљеријског наоружања у рејону села Сергејевка. Као резултат, уништено је до 600 МЛРС ракета - рекао је портпарол за "Спутњик" .

Он је додао да су у правцу Авдијевке руске снаге погодила два украјинска упоришта.

На правцу Маринка руске трупе су на неколико локација потиснуле привремено размјештене украјинске јединице.

 

Захарова: Изјаве о приступању Украјине НАТО-у ''кратковиде и опасне''

Изјаве о могућем приступању Украјине НАТО-у су кратковиде и опасне, поручила је  портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Коментаришући посјету генералног секретара Алијансе Јенса Столтенберга Кијеву, она је оцијенила да такве изјаве могу довести до потпуног колапса европског система безбједности, преноси ТАСС.

-НАТО је усредсређен да побиједи Русију у Украјини и да би мотивисао Кијев обећава да ће Украјина моћи да буде примљена у Алијансу након завршетка сукоба. Такве изјаве су кратковиде и једноставно опасне - рекла је Захарова.

Она је истакла да „режим у Кијеву очекује безбједносне гаранције и политички позив за чланство од предстојећег самита НАТО-а у Вилњусу у јулу“.

Подсјетила је да је Русија више пута, и прије 2008. године, упозоравала на ризике увођења Украјине у НАТО.

-Одбили су да нас саслушају. Нису хтјели да послушају наше бројне иницијативе и приједлоге усмјерене на обнављање равноправног система европске безбједности. Све је то одбачено и Запад је досљедно правио антируски пројекат од Украјине - оцијенила је Захарова.

Столтенберг је у четвртак ненајављено посјетио Кијев гдје се састао са украјинским предсједником Володимиром Зеленским.

Генералштаб Украјине: Бахмут и даље епицентар борби

Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је јутрос да град Бахмут, на истоку земље, остаје епицентар борби са руским снагама.

Наводи се да се настављају жестоке борбе за сам град Бахмут, преноси Интерфакс Украјина.

-Главни напори руских снага сконцентрисани су на извођење офанзивних операција у правцу Бахмута, Авдијевке и Маринке, -наводи генералштаб украјинске восјке.

Пригожин: Украјина неће скоро кренути у контраофанзиву, због блата и бљузгавице

Украјинска војска ће на крају извести контраофанзиву, али је мало вјероватно да ће се у њу упустити сада, у условима бљузгавице и блата, изјавио је командант и оснивач руске паравојне формације „Вагнер“ Јевгениј Пригожин.

-Офанзива се сада не може покренути из сасвим разумљивих разлога - усред страшне бљузгавице и блата. Овуда се не могу слободно кретати ни камиони, а камоли тешка возила и тенкови. Требаће десетак дана да се земља осуши - рекао је он.

Он је додао да не зна када ће Украјина кренути у напад, али да је чињеница да ће до њега доћи, пренео је ТАСС.

-'Зато морамо бити 100 одсто спремни, да се не би поновила 1941 - рекао је Пригожин.

Новинар Грозев ухапшен у одсуству у Москви

Московски суд Лефортово данас је ухапсио новинара портала Белингкет Криста Грозева у одсуству, у случају илегалног преласка руске границе.

ТАСС наводи да је руско Министарство правде означило Белингкета као страну агентуру.

-Суд је Грозеву одредио превентивну мјеру притвора од два мјесеца. Притвор почиње од тренутка изручења на руску територију, односно од тренутка када пређе руску државну границу и буде изручен, у пратњи Федералне казнено-поправне службе Русије ФСИН или од тренутка његовог притвора на територији Русије - саопштено је из суда.

Поред тога, Грозева такође терете у одсуству за организовање бјекства у иностранство Романа Доброхотова, издавача Инсајдера који је у Русији такође означен као страни агент.

Крајем јула прошле године, руска федерална служба безбједности ФСБ саопштила је да је Грозев био умијешан у покушај крађе борбених авиона, у операцији коју је организовала украјинска безбједносна служба СБУ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана