Москва забранила 81 европски медиј укључујући Политико, АФП, Монд и Цајт

Танјуг
Foto: Телеканал 360

МОСКВА - Русија је ограничила емитовање 81 европског медија на својој територији као одговор на сличне мјере против руских медија у ЕУ, саопштило је руско Министарство спољних послова.

“Руска страна је више пута и на различитим нивоима упозоравала да политички мотивисано узнемиравање домаћих новинара и неосноване забране руских медија у ЕУ неће проћи незапажено”, наводи се у саопштењу, пренио је портал Моско тајмс.

Москва је забранила медије из 25 земаља. 

Међу њима су Политико, ЕУобзервер, Агенција Франс прес, нјемачки Шпигел и Цајт, француски Монд и Либерасион, италијанска Република и Стампа, шпански Паис и Мундо, фински Иле и Хелсингин Саномат, литвански ЛРТ, естонска верзија портала Делфи, пољски ТВ канал Белсат, шведска телевизијска и радио компанија СВТ.

Руско Министарство спољних послова је навело да ће, уколико се укину ограничења за руске медије, руска страна такође “преиспитати своју одлуку у односу на поменуте медијске оператере”.

Савјет Европске уније раније је забранио емитовање Гласа Европе, РИА Новости, Известија и Росијске газете у ЕУ због “војне пропаганде”. 

“Ови медији су под сталном директном или индиректном контролом руководства Руске Федерације и играли су важну улогу у промовисању и подршци руског агресорског рата против Украјине, као и у дестабилизацији суседних земаља”, наведено је у саопштењу Савјета ЕУ.

Истовремено, ЕУ је истакла да та мера неће спречити запослене у медијима “да обављају активности у ЕУ, са изузетком емитовања”. 

Забрана ових медија у Европској унији ступа на снагу 25. јуна.

Од почетка напада Русије на Украјину, ЕУ је забранила емитовање руских медија НТВ/НТВ Мир, Русија 1, РЕН ТВ, Први канал, РТ и Спутњик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана