Москва упозорава Вашингтон: Не играјте се ватром

Танјуг
Москва упозорава Вашингтон: Не играјте се ватром

МОСКВА - Москва је данас упозорила Вашингтон и његове савезнике да се "не играју ватром" и да се придржавају одредби Конвенције о хемијском оружју (КХО), рекла је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

Захарова је такође најавила наводну планирану провокацију, напомињући да ће "материјали измишљени у близини линије борбеног контакта, слично као у Сирији, бити пребачени међународним стручњацима који су одмах стигли у Украјину".

Шеф снага радијационе, хемијске и биолошке одбране Оружаних снага Русије генерал-потпуковник Игор Кирилов рекао је раније данас да Украјина спрема провокацију како би оптужила Русију да користи токсичне материје у Северном војном округу."Сврха ове акције је јасна. Не постоји норма међународног права која би зауставила земље НАТО-а у њиховој жељи да остваре 'стратешки пораз' Русије. Упозоравамо вас Вашингтон и његове сателите да не би требало да се играју ватром како не би у потпуности уништили режим КХО који је изграђен од 1997. године", саопштила је портпаролка.

Она је нагласила да наводне конекције Кијева са исламистима на Блиском истоку и у Африци указују на то да је "хемијски тероризам" реална претња, преноси РИА Новости.

- Руска Федерација ће наставити да бележи и скреће пажњу државама чланицама КХО и чланицама УН о употреби токсичних хемикалија од стране оружаних снага кијевског режима против руског војног особља и цивила, као и о плановима украјинских милитаната да организују провокације против хемијских предузећа у Донбасу, рекла је Захарова.

Она је додала да ће Москва наставити да говори светској заједници о украјинском кршењу одредби КХО и о стварном стању ствари у зони Северног војног округа, као и да ће одговорни за злочине у вези са употребом хемијских средстава бити кажњени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана