Москва: Спријечен напад на Кримски мост; Кијев: На више мјеста пробијена прва руска линија одбране

ГС
Москва: Спријечен напад на Кримски мост; Кијев: На више мјеста пробијена прва руска линија одбране

Рат у Украјини – 556. дан. Москва тврди да су руске снаге спријечиле напад на Кримски мост, те да су заузеле неколико стратешких узвишења у близини Купјанска на истоку Украјине. Украјинска војска тврди да је на неколико мјеста пробила прву одбрамбену линију руских снага. Кијев најављује још жешће нападе дроновима на територију Русије.

Интерконтиненталне балистичке ракете “сармат”, које могу да носе десет или више нуклеарних бојевих глава, Русија ставила на борбено дежурство.

Уништена три украјинска беспилотна чамца

Москва: Руске снаге уништиле три украјинска беспилотна чамца, спријечен напад на Кримски мост. Министарство одбране Руске Федерације саопштило је да су руске снаге уништиле три украјинска беспилотна чамца, који су покушали да нападну Кримски мост.

- Око 2:20 по московском времену, у Црном мору је уништен трећи украјински беспилотни чамац, који је кијевски режим послао да изврши терористички напад на Кримски мост - објављено је на Телеграм каналу Министарства. 

Руско Министарство претходно је саопштило да је ноћас уништен беспилотни чамац који је покушао да нападне Кримски мост, а да је један поморски дрон уништен и у петак вече, пише лист Известија.

Кијев тврди да су украјинске трупе на неколико мјеста пробиле прву одбрамбену линију руских снага, иако су, како се истиче, тада наишле на још јаче утврђене руске положаје

Замјеница министра одбране Хана Маљар рекла је да напредак начињен у региону Запорожја. Вашингтон је такође саопштио да су украјинске снаге постигле значајан напредак на јужном фронту у последња 72 сата. Са друге стране, Министарство одбране Русије саопштило је да су њене оружане снаге заузеле неколико стратешких узвишења у близини Купјанска, града на истоку Украјине, где су московске трупе појачале притисак током августа. Такође се тврди да су украјинске снаге претрпеле “значајне” губитке.

Украјина је у јуну покренула контраофанзиву против руских позиција на југу, али је Русија одговорила покушајем да поврати територију на сјевероистоку.

Савјетник предсједника Укрјаине Михаило Подољак рекао је да ће се појачати напади дроновима на територију Русије и да такве акције показују да се рат постепено пребацује на Русију.

Шеф руске свемирске агенције “Роскосмос” рекао је да су интерконтиненталне балистичке ракете “сармат”, које могу да носе десет или више нуклеарних бојевих глава, стављене на борбено дежурство.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков потврдио је да ће се предсједници Русије и Турске Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган састати 4. септембра у Сочију. Једна од тема требало би да буде обнова споразума о извозу украјинског жита преко црноморских лука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана