Москва: Резолуција СБ УН неће промјенити ситуацију у Гази, потребно је примирје

Танјуг
Москва: Резолуција СБ УН неће промјенити ситуацију у Гази, потребно је примирје

МОСКВА - Руско министарство спољних послова саопштило је данас да резолуција Савета безбедности неће променити ситуацију у Гази, додавши да је за то неопходан прекид ватре.

"У позадини 80-дневног крвопролића на окупираној палестинској територији, прије свега израелског војног чишћења појаса Газе (најгушће насељеног мјеста на свијету са површином од 350 квадратних километара са популацијом од 2,3 милиона људи), алармантно је и за жаљење што одлуке Савета безбједности остају мртво слово на папиру.

Оне не садрже оно главно – захтев за тренутним и широко распрострањеним хуманитарним прекидом ватре, на шта је генерални секретар УН Антонио Гутереш више пута позивао", наводи се у саопштењу

Додаје се да те "пасусе категорички бришу представници САД". "Као резултат тога, Савјет безбједности УН, као главно тијело за одржавање међународног мира и безбједности, већ три мјесеца не може да испуни свој директни мандат", истичу из руског министарства.

У саопштењу се наводе да је сада потребно радити на обнављању палестинско-израелског споразума на основу међународног права, којим је предвиђено стварање независне палестинске државе са престоницом у источном Јерусалиму.

Савјет безбједности Уједињених нација усвојио је 22. децембра модификовани, ублажени текст резолуције о Појасу Газе, којом се позива на хитно убрзање испоруке помоћи цивилима у тој палестинској енклави, али из које је избачен позив за "хитну обуставу непријатељстава" између Израела и Хамаса.

При гласању за ову резолуцију, 13 чланица је било за, док су САД и Русија биле уздржане. Ублажена резолуција позива на "на хитне кораке да се одмах осигура безбједан и неометан хуманитарни приступ, као и да се створе услови за одрживи прекид непријатељства".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана