Москва: Представници ЕУ у Јерменију само ће појачати сукобе

Срна
Москва: Представници ЕУ у Јерменију само ће појачати сукобе

МОСКВА - Русија је оштро критиковала одлуку ЕУ да оформи нову цивилну посматрачку мисију у Јерменију, наводећи да ће се тиме само појачати “геополитички сукоби” у региону захваћеном тензијама између Јерменије и Азербејџана.

ЕУ је саопштила да ће двогодишња мисија, која је одобрена почетком седмице, допринијети стабилности у пограничним областима Јерменије и да ће помоћи осигурању “окружењу које ће довести до напора за нормализацију односа између Јерменије и Азербејџана”.

- Појава представника ЕУ у пограничним регионима Јерменије може само довести до гепололитичког сукоба у региону и погоршања постојећих контрадикција. ЕУ покушава да по било коју цијену успостави своје присуство у Јерменији и да умањи посредничке напоре Русије што може угрозити основне интересе Јеремена и Азербејџанаца у њиховим тежњама за повратак мира у региону - истиче се у саопштењу из руског Министарства спољних послова.

У саопштењу се наводи да ће руске мировне снаге и граничари распоређени на јерменским границама и убудуће бити кључни фактор регионалне стабилности.

Нагорно-Карабах је унутар Азербејџана, али је под контролом јерменских снага од окончања сукоба 1994. године. Током тешких борби у септембру 2020. године, азербејџанске снаге су преузеле контролу над великим дијелом Нагорно-Карабаха због чега је Јереван морао да прихвати мировни споразум остварен посредством Русије.

Тензије су поново појачане због спора око пута дугог шест километара познатог као коридор Лачин. Овај пут је једина копнена веза између Јерменије и Нагорно-Карабаха.

Пут су од средине децембра блокирали активисти покрета за заштиту људске средине чиме су угрожене испоруке основних потрепштина становницима Нагорно-Карабаха. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана