Москва: Поштујемо што Београд унапређује систем транспорта гаса

Срна
Москва: Поштујемо што Београд унапређује систем транспорта гаса

БЕОГРАД - Србија, као суверена држава, унапређује свој систем за транспорт гаса и енергетски систем полазећи од сопствених приоритета, изјавио је директор Четвртог европског департмана Министарства иностраних послова Русије Јуриј Пилипсон о плановима Београда да изгради гасни интерконектор са Сјеверном Македонијом.

"Према томе се односимо са дужним поштовањем, сарадња са српским пријатељима гради се на основу поштовања узајамних интереса и обостране користи", рекао је Пилипсон за Спутњик.

Он је истакао да Москви нису познати планови Сјеверне Македоније да одустане од руског гаса, те навео да се, колико је Русији познато, ни руководство Сјеверне Македоније, ни енергетске компаније те земље, нису овим поводом јавно изјашњавали.

Пилипсон је оцијено да нису рационалне одлуке Бугарске која је прошле године престала да добија руски гас јер је одбила да плаћа у рубљама.

Према његовим ријечима, Бугарска је замијенила дугорочну узајамно корисну сарадњу са поузданим добављачем, куповином гаса по увећаним цијенама из Америке, као и од Азербејџана и Турске.

"Ми не видимо јасне економске основе за овакве поступке - повећавају се трошкови, појављују се ризици од недостатка потребних количина. Бугарске потрошаче, са друге стране, убјеђују да се стваран раст цијена гаса компензује митским `јачањем енергетске безбједности Бугарске`", оцијенио је Пилипсон.

Он је закључио да у овим одлукама нема више рационалности него у причи од прије пар година када је Софија одустала од пројекта "Јужни ток", који је могао да од Бугарске направи великог играча у снабдјевању Европе руским гасом.

Пилипсон је напоменуо да потражња за руским енергентима у Европи остаје висока и нема говора о истискивању Русије са европских тржишта.

Министар енергетике Србије Дубравка Ђедовић Негре саопштила је раније да Србија планира да изгради гасни интерконектор са Сјеверном Македонијом вриједан 80 милиона евра, а разматра се и могућност изградње цјевовода са Албанијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана