Москва о Космету: На прагу смо још једне регионалне катастрофе

ГС
Москва о Космету: На прагу смо још једне регионалне катастрофе

МОСКВА- Стање у јужној српској покрајини Косово се погоршава. Самопроглашене власти на челу са твз. премијером Аљбин Куријем отворено иду ка томе да се уђе у сукоб силом, саопштила је портпаролка министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

Терор над Србима се појачава, провокације постају све софистицираније, наставља се незаконито хапшење грађана, истакла је она, подсјетивши и на блокаду теретног саобраћаја из Србије.

- Дјеца су опет постала жртве приштинских казнених одреда - рекла је Захарова.

Истиче да оружани напади на жене, дјецу и старце представља личну карту приштинских екстремиста.

- И шта Запад на то каже? САД и ЕУ много година настављају да затварају очи на субверзивно деловање Куртија. Намјерно заводе у ћорсокак ситуацију, како би Срби одустали од својих основних интереса - објаснила је руски дипломата.

Подсјетила је да Приштина од 2013. године наставља да саботира формирање Заједнице српских општина, преноси Спутњик.

- Уместо да се изврши притисак на косовске Албанце, амерички посредници припремају терен за радикално резање надлежности заједнице, па чак и њену замјену на механизам заштите мањинских права, подржавајући тезу Куртија о нетериторијалном карактеру ове структуре - истакла је она.

Све је већи ризик да ће игре Запада са међународним правом, у покушају да се створе алтернативна рјешења за косовски проблем, одвести регион у нову катастрофу, закључила је Захарова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана