Москва неће да учествује у договорима о контроли нуклеарног наоружања

GS
Foto: Telegram

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је данас да Москва не прихвата приједлог САД да се настави дијалог о контроли нуклеарног наоружања и да је то немогуће све док Вашингтон нуди војну подршку Украјини.

Лавров је на годишњој конференцији за новинаре рекао да Запад чини свијет несигурнијим тиме што охрабрује Кијев да појача нападе на руску територију и да ће Москва остварити своје циљеве у Украјини.

Руски министар спољних послова одбацио је приједлог САД да се обнови дијалог о контроли нуклеарног наоружања рекавши да Вашингтон прво треба да ревидира своју сада непријатељску политику према Москви.

Савјетник предсједника САД за националну безбједност Џејк Саливен рекао је у јуну да је Бајденова администрација спремна да разговара са Русијом без услова о будућој контроли нуклеарног наоружања.

Он је истакао спремност за разговор чак и у време када су везе Русије и САД на најнижој тачки од Хладног рата, уз напомену да "није у интересу ниједне наше земље да се упусти у отварање такмичења у стратешким нуклеарним снагама".

Међутим Лавров каже да Вашингтон настоји да оживи нуклеарне преговоре вођен жељом да се наставе инспекције руских локација нуклеарног оружја.

Руски министар спољних послова је такве захтјеве САД описао непристојним и циничним с обзиром на украјинске нападе на руске базе бомбардера са нуклеарним оружјем током сукоба.

Опсежне међусобне инспекције локација нуклеарног наоружања биле су предвиђене Новим споразумом СТАРТ, који су тадашњи председници Барак Обама и Дмитриј Медведев потписали 2010. године.

Инспекције су обустављене 2020. због пандемије корона вируса и никада нису настављене.

У фебруару 2023. године руски предсједник Владимир Путин суспендовао је учешће Москве у споразуму, рекавши да Русија не може да дозволи инспекцију САД у тренутку када су Вашингтон и његови савезници из НАТО-а отворено прогласили пораз Москве у Украјини као свој циљ.

Москва је, међутим, нагласила да се не повлачи у потпуности из пакта и да ће наставити да поштује ограничења нуклеарног оружја која су постављена уговором.

Нови СТАРТ, посљедњи преостали пакт о контроли нуклеарног наоружања између Русије и САД, ограничава сваку земљу на највише 1.550 распоређених нуклеарних бојевих глава и 700 распоређених пројектила и бомбардера.

Требало би да истекне 2026. године, а недостатак дијалога о успостављању споразума о насљеднику забринуо је заговорнике контроле наоружања, преноси Бета.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана