Москва јача медијско присуство: Отвара "Спутњик" у Африци

Срна
Москва јача медијско присуство: Отвара "Спутњик" у Африци

САНКТ ПЕТЕРБУРГ - Предсједник Русије Владимир Путин рекао је да се нада да ће у блиској будућности покренути индустријску зону у близини Суецког канала у Египту и истакао да се већ ради на отварању водећих руских медија у Африци.

Русија се залаже за стварање заједничког информационог простора у Русији и Африци, у оквиру којег ће се публици емитовати објективне, непристрасне информације о догађајима који се дешавају у свијету, јавља "Спутњик".

"Већ се ради на отварању водећих руских медија у Африци новинске агенције Тас, Русија Севодња /чији дио је Спутњик), телевизијског канала РТ и Руске газете“, рекао је Путин.

Он је подсјетио да у Русији студира 35.000 студената из Африке.

Према његовим ријечима, Русија планира да отвори у Африци истурена одјељења водећих руских универзитета ради проширења сарадње.

Он је најавио и планове за отварање школа за учење руског језика.

Путин је рекао да је јуче разговарао са предсједником Египта Абделом Фатахом ел Сисијем и да се нада да ће у блиској будућности бити покренуто стварање руске индустријске зоне у области Суецког канала.

"Очекујем да ће већ ове године тамо почети изградња првих производних објеката, а убудуће ће се роба која се тамо производи извозити широм Африке“, рекао је Путин.

Упркос притисцима Запада, на самиту "Русија-Африка" учествује 49 од 54 афричке земље, чак 17 шефова држава, пет потпредсједника, четири премијера и један предсједник парламента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана