Москва: Црноморска флота одбила напад дроновима на Севастопољ

ГС/Агенције
Foto: Танјуг/АП

МОСКВА, КИЈЕВ- Рат у Украјини – 424. дан. Црноморска флота одбила напад дроновима на Севастопољ, каже губернатор те области. Генералштаб украјинске војске наводи да су током недјеље одбили 60 руских напада. С друге стране, Москва је навела да су заузели још двије територије у Бахмуту, док настављају са покушајем да преузму пуну контролу над тим градом.

САД желе да се увјере да ће офанзива Кијева бити успјешна

САД желе да се увјере да ће офанзива Кијева бити успјешна, а одлука о томе када и гдје ће она почети је на Владимиру Зеленском, изјавио је координатор за стратешке комуникације Савјета за националну безбједност при Бијелој кући Џон Кирби.

Он је додао да САД, заједно са савезницима и партнерима, чине све што могу да се увјере да је Кијев „спреман за то".

Мађарска не пристаје чак ни на дјелимично увођење санкција руској нуклеарној енергетици, како то предлажу балтичке земље, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

„Ако би се донијела одлука о санкцијама у нуклеарној области, то би значило да би безбједност испорука енергије једној земљи-чланици ЕУ, Мађарској, постала конкретно сасвим немогућа у наредном периоду... Моје колеге са Балтика су питале, да видимо да ли можемо... да уведемо мало санкција (руској) нуклеарној енергетици – не, не може. Такође мало, не може", рекао је Сијарто.

Према његовим ријечима, апсолутно је јасно да ће се у том случају свако ко жели да угрози снабдијевање Мађарске енергентима наћи у ситуацији коју ће искористити".

Сијарто је подсјетио да њемачка влада не издаје дозволу „Сименсу" за испоруку опреме за изградњу нуклеарне електране „Пакш 2", иако санкције нису уведене руској нуклеарној енергетици.

Литвански министар спољних послова Габријелиус Ландсбергис раније је предложио постепено увођење санкција руској државној корпорацији „Росатом" или увођење санкција Русији у области нуклеарне енергије, али да се да двије године за завршетак уговора, укључујући и за изградњу нових блокова нуклеарне електране „Пакш" у Мађарској.
 

Московски суд потврдио хапшење Дарије Трепове оптужене за терористички напад

Московски градски суд потврдио је хапшење Дарије Трепове која је оптужена да је извршила терористички напад у кафићу у Санкт Петербургу када је убијен војни блогер Михаил Фомин звани Владлен Татарски.

Суд је размотрио жалбу Трепове и одлучио да првостепену пресуду потврди и одбаци њену жалбу, рекао је судија, јавио је дописник ТАСС.

Већи дио суђење одржан је иза затворених врата.

Новинарима је било дозвољено да уђу у судницу тек у тренутку изрицања пресуде.

Према наводима из истраге, Трепова је 2. априла, по упутствима добијеним од људи из Украјине, донијела статуету напуњену експлозивом у кафић у центру Санкт Петербурга и дала је ратном репортеру и познатом блогеру.

Фомин је погинуо у експлозији, а љекарску помоћ је затражило још 40 људи.

Руски Национални антитерористички комитет саопштио је да су терористички чин против Татарског организовале украјинске специјалне службе уз помоћ агената који сарађују са фондацијом Алексеја Наваљног која се у Русији сматра екстремистичком организацијом, а коју Трепова подржава.

Запаљена црква УПЦ на југозападу Украјине

Храм у част монаха Јова Почајевског канонске Украјинске православне цркве изгорио је у понедјељак увече у Черновецкој области, а полиција је привела осумњиченог за подметање пожара, саопштила је УПЦ.

Према информацијама УПЦ, полиција је потврдила да је пожар подметнут.

- Полицајци су извршили увиђај и већ су привели злочинца. Испоставило се да је пожар подметнуо 34-годишњи становник села Испас - додали су у УПЦ.

Подсјетимо, украјинске власти су у протеклих годину дана организовале највећи талас прогона УПЦ у новијој историји земље.

Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране дјеловање УПЦ, а парламенту земље је поднесен предлог закона о њеној фактичкој забрани у Украјини.

Служба безбједности Украјине почела је да покреће кривичне поступке против свештенства УПЦ, спроводи "контраобавјештајне мјере" - претресе епископа и свештеника у црквама и манастирима, у потрази за доказима "антиукрајинског дјеловања".

Кијев: Одбили смо 60 руских напада

Украјински Генералштаб наводи у свом дневном резимеу да Русија концентрише своје главне напоре на извођење офанзивних операција на Бахмутском, Авдејевском и Маријинском правцу.

"Ту је одбијено око 60 напада освајача. Најжешће борбе се настављају  за Бахмута и Маринку", наводи Генералштаб.

Истиче се и да су руске снаге у недјељу безуспјешно покушали офанзивне операције у близини насеља Григоровка, Богдановка и Ивановское. Један број насеља је страдао од непријатељског гранатирања, наводи Генералштаб.

"На правцу Авдијевке, непријатељ је извео офанзивне операције у Новокалиновском и Первомајском округу Доњецке области, није успио и претрпио је велике губитке“, саопштио је Генералштаб.

У правцу Маринке, током дана, украјинске снаге су, како наводе, одбили бројне непријатељске нападе у сјеверним и централним дијеловима Маринке, као и у области Новомихајловке у Доњецкој области.

"Истовремено, непријатељском гранатирању су подвргнуте Красногоровка, Георгијевка, Мариинка, Победа, Новомихајловка и Прасковејевка Доњецке области", пише у резимеу.

Истовремено, Генералштаб је додао да непријатељ током дана није извео офанзивна дејства на правцу Шахтјорска и Лиманска.

Русија: Црноморска флота одбила напад дроновима на Севастопољ

Снаге Црноморске флоте обориле су дрон на спољном сидришту Севастопоља, а друга беспилотна летјелица је експлодирала, али није оштетила објекат који је циљала, објавио је губернатор Севастопоља Михаил Развожајев.

Он је претходно на Телеграму написао да је Црноморска флота одбила напад дронова на спољно сидриште Севастопоља, преноси Тас.

"Данас, почев од 3.30 сати, покушан је напад на Севастопољ. За сада су један дрон уништиле снаге противподморничке диверзантске одбране, други је сам експлодирао. Све се догодило на спољном сидришту Севастопоља и ниједан објекат није оштећен. Тренутно је у граду мирно, али све снаге и службе су у стању приправности", написао је Развожајев.

Агенција РИА Новости наводи да је поморски путнички саобраћај у Севастопољском заливу обустављен, а да је организован превоз аутобусима између сјеверног и централног дијела града.

Севастопољ је главна поморска база Црноморске флоте и украјинска војска је током посљедњих неколико мјесеци у неколико наврата покушала да га нападне дроновима, наводи Тас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана