Москвa: Амерички пензионер признао учешће у рату против Русије

Танјуг
Foto: Москоу Тајмс

МОСКВА - Амерички пензионер Стефан Хабард, коме се у Москви суди под оптужбом да се као плаћеник борио против Русије, признао је кривицу за учешће у војном сукобу са Русијом на страни Украјине за новчану награду, преносе руски медији.

 „Да, слажем се са наведеним оптужбама”, рекао је 72-годишњи Хабард, а преноси РИА Новости.

Према Кривичном законику о учешћу плаћеника у оружаном сукобу или непријатељским активностима против Русије, за то је предвиђена казна затвора у трајању од 7 до 15 година.

Тужилац је на рочишту прочитао оптужбе против Хабарда наводећи, између осталог, да је овај Американац у фебруару 2022. године склопио уговор са територијалном одбраном града Изјума у ​​Харковској области, војном јединицом под јурисдикцијом украјинског Министарства одбране, за плату од најмање хиљаду долара мјесечно.

Тужилаштво тврди да је Хабард прошао обуку, добио оружје и муницију и учествовао у оружаном сукобу све док га 2. априла 2022. године није заробио руски војник.

Хабард, родом из америчке савезне државе Мичиген, деценијама је радио као предавач енглеског језика у иностранству, потврдила је његова сестра Патриша Фокс за Ројтерс. Она је негирала да је њен брат био плаћеник, додајући да он није имао интерес да се бори у неком рату.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана