Пољски премијер: Група Вагнероваца приближила се граници са Пољском

ГС
Foto: Илустрација

ВАРШАВА - Група од 100 војника из руске приватне војне компаније „Вагнер“ приближила се бјелоруском граду Гродно, близу границе са Пољском, изјавио је данас пољски премијер Матеуш Моравјецки.

„Ситуација постаје све опаснија... Највероватније ће они (Вагнеровци) бити прерушени у бјелоруске граничаре и помоћи илегалним мигрантима да дођу на пољску територију и дестабилизују Пољску“, рекао је Моравјецки на конференцији за новинаре у Гливицама, на западу Пољске, а пренио је Ројтерс. 

Они ће највероватније покушати да уђу у Пољску претварајући се да су илегални мигранти и то представља додатну пријетњу, истакао је Моравјецки, не наводећи извор својих информација. 

Пољска, бивша чланица Варшавског пакта која је пуноправна чланица НАТО од 1999. године, забринута је због могућег преливања рата на њену територију од када су Руси напали Украјину у фебруару 2022. годину.  

Пољска је раније овог мјесеца почела да премјешта више од 1.000 војника на исток земље услијед све веће забринутости да би присуство „Вагнероваца“ у Бјелорусији могло би да доведе до повећања напетости на њеној граници. 

Антон Мотолко, оснивач бјелоруског опозиционог пројекта Хајун који прати војну активност у земљи, рекао је за Ројтерс да његова група није видјела никакве доказе о томе да се припадници „Вагнера“ приближавају Гродну. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана