Моралес: Актуелне боливијске власти покушале да ме ухапсе или убију

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ЛА ПАЗ - Бивши предсједник Боливије Ево Моралес рекао је данас, након што је на његово возило испаљено најмање 14 хитаца, да је то био покушај актуелних власти да га ухапсе, а да, уколико то не успије, изврше атентат на њега.

Моралес је навео да је влада у Ла Пазу је имала неколико одвојених планова против његапредсједника, од којих је први покретање кривичног поступка, преноси портал Брухула.

Тај план је, према његовим ријечима, предвиђао да га четири жене пријаве ''за било шта'', а једна од тих жена је наводно признала Моралесу да јој је за то понуђено 50.000 долара.

Моралес је рекао да посљедњи наводни план владе подразумијева атентат на њега.

''Данас се то испунило. Погледајте аутомобил'', закључио је Моралес.

Истовремено, замјеник боливисјког министра унутрашњих послова Роберто Риос негирао је да су власти издале налог за хапшење бившег предсједника, истакавши да не може да искључи могућност да се ради о ''аутоатентату''.

''Држава има обавезу да испита сваку притужбу, било тачну или лажну. Боливијска полиција није добила никакав налог за хапшење господина Ева Моралеса Ајме'', рекао је он, преноси боливијски Паис.

Раније данас, Моралес је објавио видео-снимак, на којем је, према његовим ријечима забиљежен тренутак покушаја његовог привођења по налогу власти и изнио тврдњу да је у правцу аутомобила у којем се налазио са пратњом испаљено 14 хитаца, при чему је возач задобио повреде. 

На видео-снимку који је објавио бивши предсједник такође се види да је неколико хитаца испаљено у предњи дио возила на путу ка радио-станици гдје је требало да буде интервјуисан.

Како преноси чилеанска агенција Терсера, напад су извеле непознате особе из три аутомобила. 

Медији су претходно пренијели да је боливијско тужилаштво почетком октобра издало је налог за хапшење Моралеса, након што се није појавио да свједочи у случају који се води против њега у вези са сексуалним злостављањем малољетнице и трговином људима.

Ове оптужбе против бившег предсједника довеле су до блокада путева и протеста широм земље, а до петка је пријављено укупно 20 блокада путева.

Политичке тензије порасле су у Боливији због неслагања Моралеса и његовог бившег сарадника, актуелног предсједника Луиса Арсеа, након повратка бившег предсједника у земљу.

Оба лидера су најавила кандидатуру за представника њихове партије Покрет социјалиста на наредним изборима, који су заказани за август 2025. године.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана