Напето у Јерусалиму: Палестинци се забарикадирали у џамији ал-Акса

ГС
Напето у Јерусалиму: Палестинци се забарикадирали у џамији ал-Акса

Палестинци су се ноћас забарикадирали у џамији Ал-Акса, што је изазивало забринутост око сукоба уколико израелска полиција одлучи да их удаљи са те локације.

Од почетка недjељне муслиманске јутарње молитве, тзв. сабах-намаза, улаз у комплекс Брдо храма, светог мjестa за Jевреје, муслимане и хришћане, био је отворен и полиција није покушавала да удаљи палестинске вjернике који клањају у Ал-Акси, преноси дневник Џерузалем пост.

Посjета Јевреја Ал-Акси требало би да почне овог јутра, а за сада је нејасно да ли ће израелска полиција покушати да удаљи палестинске вјернике. Џерузалем пост наводи да око 200 јеврејских вјерника чека да уђе у комплекс Брдо храма.

Јорданско министарство спољних послова упозорило је у суботу вече на “катастрофалне посљедице” ако израелске полицијске снаге уђу у Ал-Аксу да уклоне Палестинце, истичући да би такав потез ситуацију преусмјерио ка “већој напетости и насиљу, због члега ће сви платити цијену”.

Израелско министарство спољних послова одговорило је у одговору да су “они који скрнаве светост џамије Ал-Акса и забарикадирају се у њој опасна руља, радикализована и подстакнута од стране Хамаса и других терористичких организација”.

Портпарол Хамаса за град Јерусалим Мухамед Хамаде упозорио је да ће, како је навео, “агресија окупатора наићи на отпор и одговор на злочине окупације на начин који је сразмеран величини злочина”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана