Руске снаге пришле кључном мјесту Часов Јар

ГС/Агенције
Foto: 360тв.ру

MОСКВА, KИЈЕВ - Рат у Украјини траје 690 дана. Системи противваздушне одбране уништили су три пројектила украјинског тактичког ракетног система "Точка-У" изнад Курске области, саопштило је руско Министарство одбране.У крајина је саопштила данас да је оборила руски шпијунски авион А-50 и командни авион Ил-22 изнад подручја Азовског мора.

Руске снаге пришле кључном мјесту Часов Јар

Руске трупе напредују на артјомовксом (бахмутском) правцу, приближавајући се кључном мјесту Часов Јар - наводи ТВ Фронт.

Оружане снаге Русије напредовале су до дубине од 400 метара јужно од града Часов Јар и 300 метара источно од те локације.

Сада је источни дио Часовог Јара већ у "сивој зони".

Руске трупе напредују и могуће је да ће у догледно вријеме почети јуриш на ово важно утврђење.

Покушавајући да то спријече, украјинске формације минирају прилазе том мјесту.

Војни извјештачи јављају о нападима на висове севјерозападно од Клешчејевке.

Јужно од Артјомовска напредују руске трупе које потискују Украјинце са положаја које су они заузели прије почетка љетне противофанзиве Оружаних снага Украјине 2023. године.

Према тим наводима, Украјинци на артјомовском сектору фронта трпе тешке губитке како у људству тако и у војној опреми.

Шеф шпанске дипломатије: Ситуација у Украјини сада у фази стагнације

Шеф шпанске дипломатије Хосе Албарес сматра да је ситуација у Украјини сада у фази стагнације. Он је у интервјуу за шпански лист „Периодико" рекао да ће Мадрид, без обзира на то, наставити да подржава Кијев.

Најважније из новог брифинга Министарства одбране Русије:

- На купјанском правцу одбијен је напад на подручју Червоној Диброви, убијено је више од 160 украјинских војника;

- Оружане снаге Украјине изгубиле су на доњецком правцу више од 200 војника, тенк и три борбена возила пјешадије. На јужнодоњецком правцу украјинске снаге изгубиле су више од 140 војника;

- На запорошком правцу изведени су напади на украјинске положаје на подручју Вербовог, Работина и Новопокровке, непријатељ је изгубио готово 20 људи;

- На херсонском правцу ликвидирано је готово 40 украјинских војника;

- Уништена је база горива за украјинску војну технику, оборено је 25 украјинских дронова и три ракете „точка-у".

Бастрикин: Развити механизам за забрану располагања украденом имовином у иностранству

Истражни комитет Русије предлаже да се по окончању истраге развије механизам за забрану располагања украденом имовином у иностранству, изјавио је предсједник Истражног комитета Русије Александар Бастрикин.

Бастрикин је рекао да страни надлежни органи често могу дуго да извршавају захтјеве, понекад и по неколико година. За то вријеме може се завршити истрага и случај послати суду. Истовремено, према његовим ријечима, недостатак одговора не спријечава судско разматрање случаја, али право на накнаду штете остаје неостварено.

Према његовим ријечима, ако одговор надлежних органа дође након што је кривични предмет разматран пред судом, онда је потребан механизам који ће одредити поступак заплене имовине стечене криминалним путем и пребачене у иностранство.

„Тренутно у кривичном поступку нису довољно регулисани механизми међународне потраге и одузимања имовине из кривичног дела. Било би могуће предвидјети процедуру да надлежни орган доставља материјале суду ради добијања рјешења о одузимању или конфискацији на крају истраге", објаснио је Бастрикин.

Украјинске снаге гранатирале село Гољмовски у ДНР

Украјинске снаге гранатирале су село Гољмовски у ДНР. У нападу је оштећен водовод, саопштио је градоначелник Горловке Иван Приходко на свом Телеграму.

Севастјанов: Папа Фрања разматра одржавање преговора представника Русије и Украјине

Папа Фрања разматра могућност одржавања преговора представника Русије и Украјине у Ватикану ради усклађивања ставова, рекао је за Спутњик предсједник Свјетског савеза старовераца Леонид Севастјанов, који је у контакту с поглаваром Римокатоличке цркве.

„Сада папа припрема мини самит о мировним преговорима, односно разматра с дипломатским корпусом, како руским, тако и украјинским, идеју о позивању делегата обе стране у Ватикан, ради успостављања преговора, односно усклађивања ставова", рекао је Севастјанов.

Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Дњепропетровској, Кировоградској, Николајевској и Харковској области Украјине.

Пушилин: Украјинска војска повећала  учесталост гађања цивилних објеката у ДНР

Украјинска војска повећала је учесталост гађања цивилних објеката у ДНР, изјавио је лидер ове републике Денис Пушилин за телевизију „Русија 24".

Он је додао да су напади украјинских снага „апсолутно свјесни и контролисани, а мете напада су спасиоци, радници хитне помоћи и комуналних служби.

Кина спремна да помогне у рјешавању украјинске кризе

Кинеске власти су спремне да заједничким напорима са међународном заједницом помогну у решавању украјинске кризе. Пекинг би могао касније да објави информације у вези са предлогом Кијева да се придружи састанку о такозваној мировној формули, изјавила је портпарол кинеског Министарства спољних послова Мао Нинг.

„Наставићемо да сарађујемо са међународном заједницом и играмо конструктивну улогу у политичком решењу (украјинског) сукоба", рекла је она на конференцији за медије, одговарајући на захтев западног новинара да прокоментарише недавну изјаву Кијева.

Портпарол је објаснила да Пекинг стално одржава контакте по овом питању са свим заинтересованим странама, укључујући и Кијев.

„Главно је да се помогне мировним преговорима", нагласила је она.

Украјина: Оборена два руска авиона изнад Азовског мора

Украјина је саопштила данас да је оборила руски шпијунски авион А-50 и командни авион Ил-22 изнад подручја Азовског мора. Начелник украјинске војске Валериј Залужњи написао је на Телеграму да је украјинско ваздухопловство уништило руски А-50 далекодометни авион за откривање радара и авион за контролу ваздушног простора Ил-22.

Залужњи је одао признање украјинским снагама за, како је навео, “савршено планирану и изведену операцију у региону Азовског мора”, пренео је Ројтерс.

МО Русије: Уништене три украјинске ракете Точка-У изнад Курске области

Системи противваздушне одбране уништили су три пројектила украјинског тактичког ракетног система "Точка-У" изнад Курске области, саопштило је данас руско Министарство одбране, а преноси РИА Новости.

Курска област налази се на западу Русије, на граници са Украјином.

Од када је напала Украјину у фебруару 2022. године, Русија готово свакодневно саопштава о покушајима напада дроновима и ракетама са територије Украјине на пограничне области, Крим и Москву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана