Не постоје непосредни планови распоређивања британских инструктора

ГС/Агенције
Foto: НТВ.ру

МОСКВА/КИЈЕВ – Наставља се операција руске војске у Украјини. Борбе се воде око Авдејевке гдје су руске снаге одбиле покушај контраофанзиве Кијева. Руска војска и на ругим дијеловима фронта успјешно напада противника, наносећи му губитке у људству и техници.

Борељ: Украјини потребно још војне помоћи, ЕУ ће јој пружити сталну подршку

 Високи представник Европске уније (ЕУ) за спољну политику и безбjедност Жозеп Борељ је данас током посjете Кијеву изјавио да је Украјини потребно још војне помоћи и обећао сталну подршку ЕУ.

Он је рекао да је разговарао о континуираној војној помоћи ЕУ током првог састанка са украјинским министром одбране Рустемом Умеровом, пренио је Ројтерс.

"Припремамо дугорочну безбједносну подршку Украјини", додао је Борељ.

Сунак: Не постоје непосредни планови распоређивања британских инструктора

Британски премијер Риши Сунак рекао је данас да не постоје непосредни планови за распоређивање војних инструктора у Украјини, што је донекле повлачење у односу на коментаре министра одбране Гранта Шапса који је рекао да жели да почне обуку украјинских војника у Украјини.
Британија и њени савезници до сада су избјегавали формално војно присуство у Украјини како би се умањио ризик од директног сукоба са Русијом.

Шнапс, који је постављен прошлог мјесеца, рекао је за "Сандеј телеграф" да жели да распореди војне инструкторе у Украјини.

Али неколико сати касније Сунак је рекао да не постоје непосредни планови за слање британских војника у Украјину.

"Оно је што је министар одбране желио да каже јесте да постоји могућност једног дана у будућности да учествујемо у дијелу такве обуке у Украјини", рекао је Сунак на конференцији Конзервативне партије у Манчестеру.

Он је додао да је то нешто дугорочно, а не сада и овдје. "Не постоје британски војници који ће бити послати да се боре у актуелном сукобу", рекао је Сунак.

Бивши руски предсједник Дмитриј Медведев рекао је данас да ће британски војници, инструктори украјинским трупама у Украјини бити легитимна мета руских снага.

Британија је током прошле године обезбједила петонедјељне курсеве војне обуке за око 20.000 Украјинаца и намјерава да обучи сличан број убудуће.

Гончаренко: Украјина практично нема никакве шансе да побиједи у сукобу са Русијом без финансијске подршке САД

Украјина практично нема никакве шансе да побиједи у сукобу са Русијом без финансијске подршке САД, сматра посланик Раде Алексеј Гончаренко.

„САД су наш кључни савезник. Без подршке САД шансе да добијемо практично не постоје. Оно што се јуче догодило у Конгресу је звоно за узбуну. Треба мијењати стратегију, треба другачије поступати“, написао је Гончаренко на Телеграму.

Подсјетимо, амерички председник је потписао закон који омогућава да се настави финансирање рада владе до 17. новембра али без помоћи Украјини.

Изнад Смоленске области Русије од јутрос је уништено пет украјинских дронова, саопштио је губернатор области Василиј Анохин.

 

Волски: Украјинска војска није могла да оствари успјех у контраофанзиви јер је Русија мудро осмислила одбрану

Украјинска војска није могла да оствари успјех у контраофанзиви јер је Русија мудро осмислила одбрану, рекао је за ТВ „Велт“ генерал у оставци Рајнхард Волски.

„Веома је тешко пробити добро осмишљену одбрану.. То је озбиљан задатак који неминовно води ка великом броју жртава“, рекао је он.

Украјина: Руски напади на Дњепропетровску,Херсонску и Черниговску област

Руске снаге напале су ноћас Дњепропетровску, Херсонску и Черниговску област, саопштиле су власти тих украјинских региона. 

Начелник Херсонске обласне управе Олександар Прокудин изјавио је да су двојица мушкараца повријеђени у руском гранатирању села Станислав, док је начелник Дњепропетровске обласне управе Сергеј Лисак саопштио да су руске снаге ноћас напале дроновима Криви Рог и да је један дрон уништен, али да је оштећена цивилна инфраструктура. 

Руске снаге су тешком артиљеријом гађале и Никопољ, а оштећени су далеководи и гасоводи, навео је Лисак, преноси агенција Униан.

Начелник Черниговске обласне управе Вјачеслав Чаус саопштио је да су руске снаге шест пута гађале ту област из минобацача и артиљерије.

Три украјинска теретна брода испловила из црноморских лука

Након што се Русија повукла из црноморског споразума о извозу житарица, а власти у Кијеву успоставиле привремени хуманитарни коридор, три украјинска теретна брода испловила су из украјинских црноморских лука послије утовара, евидентирано је у бази података поморске пловидбе.

Замјеник украјинског премијера Олександар Кубраков потврдио је прошлог мјесеца да су три теретна брода кренула ка Украјини због наставка извоза хране и челика, подсјећа Ројтерс.

На теретне бродове Азара, Јинг Хао 01 и Енеида требало је да буде утоварено 127.000 метричких тона пољопривредних производа и гвоздене руде за Кину, Египат и Шпанију.

Након избијања руско-украјинског сукоба прошле године, званична Москва је затворила украјинске црноморске луке за извоз житарица из Украјине, а званични Кијев и његови савезници то су окарактерисали као покушај да храна буде употребљена као средство уцјене.

Москва тврди да би украјинске луке могле да буду искоришћене за увоз наоружања.

Регионалне власти: Три особе рањене у украјинском нападу на пијацу у Белгороду

Три особе су данас рањене када су Оружане снаге Украјине гранатирале пијацу у Шебекину, саопштио је губернатор Белгородске области Вјачеслав Гладков. 

„Оружане снаге Украјине у недељу ујутру гранатирале су подручје централне пијаце у Шебекину. Према прелиминарним информацијама, три особе су повријеђене“, написао је он на свом Телеграм каналу.

У нападу је рањена једна жена, а још двојица мушкараца задобила су ране на ногама од гелера, преноси агенција Интерфакс.

Гладков је додао да су у нападу оштећене фасаде тржних павилјона на пијаци, општинске гараже и три аутомобила.

Белгородска област се налази на западу Русије, на граници са Украјином.

МО Русије: Оборена три украјинска дрона изнад Смоленске области

Руска ПВО оборила је јутрос три украјинске беспилотне летјелице изнад Смоленске области, саопштило је Министарство одбране Русије.

Губернатор Смоленске области Василиј Анохин изјавио је да није било повријеђених, преноси агенција РИА Новости.

Смоленска област налази се на западу Русије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана