МО Русије: Оборена два украјинска дрона изнад Тулске области

ГС/Агенције
МО Русије: Оборена два украјинска дрона изнад Тулске области

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини трајеће 552 дана. Руска војска је јутрос спријечила покушај Кијева да изведе напад на руску територију са два дрона, саопштило је Министарство одбране.

ФСБ: Спријечен терористички напад у Калузи

Руска Федерална служба безбједности (ФСБ) саопштила је да је спријечила терористички напад који је планирао да изврши један од присталица украјинског националистичког батаљона "Азов" на кључни инфраструктурни објекат у граду Калуга у Русији.

У саопштењу се наводи да се ради о руском држављанину који живи у Калушкој области и који је успоставио контакт са представницима украјинске паравојне групе.

Из ФСБ-а истичу да је осумњичени намјеравао да изврши напад према инструкцијама "Азова".

У саопштењу се додаје да је познато да је приведени мушкарац намјеравао да се придружи батаљону "Азов" у Украјини како би се борио против руске војске.

МО Русије: Оборена два украјинска дрона изнад Тулске области

Руска војска је јутрос спријечила покушај Кијева да изведе напад на руску територију са два дрона, саопштило је Министарство одбране.

-Снаге руске ПВО су уништиле украјинске беспилотне летјелице изнад територије Тулске области - наводи се у саопштењу Министарства, преноси агенција РИА Новости.

Министарство одбране Русије претходно је саопштило да су у понедјељак увече изнад Брјанске области снаге ПВО обориле двије украјинске беспилотне летјелице.

Жовква: На састанку амбасадора у Кијеву биће ријечи о украјинској формули мира

Замјеник шефа кабинета предсједника Украјине Игор Жовква најавио је састанак амбасадора у Кијеву на коме ће се разговарати о украјинској формули мира.

Жовква је нагласио да дискусије о формули мира не укључују само западне земље, већ и земље глобалног југа, укључујући Јужну Африку, Бразил, Индију и Кину.

-Ми се руководимо нашом формулом, узимамо у обзир све приједлоге, посебно Кине и Бразила, који су рационални и компатибилни са интересима мира и интересима Украјине. На следећем састанку амбасадора ове недјеље у Кијеву, биће више од 70 учесника -, казао је он, преноси Украјинска правда.

Жовква је изразио наду да ће на јесен бити одржан самит формуле мира.

- Мир у Украјини може да се заснива само на формули мира Украјине, јер у Украјини још траје рат - закључио је Жовква.

Он је рекао да ће формула мира бити једна од главних тема говора Володимира Зеленског на Генералној скупштини УН у септембру.

Кулеба: Украјина ће се борити да не буде ограничења за извоз њеног жита у ЕУ

Украјина ће се борити да не буде ограничења за извоз њеног жита у ЕУ, изјавио је министар спољних послова Украјине Дмитро Кулеба на конференцији за новинаре са чешким колегом Јаном Липавским у Прагу.

Кулеба је подсјетио да се очекује да ограничења буду укинута 15. септембра, када им престаје рок важења.

- Чују се, међутим, гласови групе сусједних земаља, да ће, ако до тога дође, увести своја национална ограничења. Апсолутно смо и категорички против овога - нагласио је украјински министар, преноси Укринформ.

Он је објаснио да би такав корак био у супротности са принципима унутрашњег тржишта и са Споразумом о придруживању ЕУ-Украјина и у супротности са принципом солидарности ЕУ на коме се заснива ова организација.

Кулеба је позвао суседне земље „да питање извоза житарица не држе као таоца процеса своје унутрашње политике”.

Истовремено, он је поручио да је Кијев спреман да сарађује са тим земљама у потрази за рјешењем проблема.

Кулеба је нагласио да је Украјина изузетно захвална на хуманитарној и безбједносној помоћи, али је истакао да, ако те земље наставе да се понашају на овај начин по овом питању, неће оставити Украјини „другу опцију осим да одлучно брани своја права и права украјинских пољопривредника”.

Бугарска, Мађарска, Пољска, Румунија и Словачка затражиле су од Европске уније да забрану увоз украјинског жита, која истиче 15. септембра, продужи најмање до краја године „како би се избјегли озбиљни поремећаји на тржишту”.

Земље су затражиле забрану увоза четири украјинска производа - пшенице, кукуруза, уљане репице и сунцокрета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана