МО Русије: Оборена 42 дрона изнад Крима

ГС/Агенције
МО Русије: Оборена 42 дрона изнад Крима

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 548. дан. Руско Министарство одбране саопштило је да је руска ПВО уништила јутрос 42 украјинска дрона изнад Крима и једну ракету изнад Калушке области у Русији. САД ће у октобру започети летачку обуку за борбене авионе Ф-16 за украјинске пилоте, саопштено је из Пентагона.

Смијењен начелник украјинске Државне службе за ванредне ситуације

Кабинет министара Украјине разријешио је данас Сергија Крука са мјеста начелника Државне службе за ванредне ситуације, саопштио је министар унутрашњих послова Игор Клименко.

-Влада је одлучила да разријеши Сергија Крука са мјеста начелника Државне службе за ванредне ситуације - наводи се у саопштењу, преноси украјинска агенција ТСН.

Његове дужности повјерене су досадашњем замјенику Државне службе за ванредне ситуације Володимиру Демчуку.

Према ријечима министра, ова служба ради уобичајено.

-Интерна провјера у Државној служби за ванредне ситуације је завршена. На основу резултата контроле биће донијета додатна кадровска рјешења -  додао је Клименко.

Он је раније најавио да се спремају кадровске промјене у том тијелу, напомињући да ће након резултата инспекције бити донијета одлука о томе да ли ће Сергиј Крук задржати своју функцију.

Државни истражни биро је 3. августа пријавио петорицу службеника Државне службе за ванредне ситуације, због чијег је пропуста, како се сумња, дошло до авионске несреће 18. јануара ове године, у којој је погинуло неколико чланова руководства Министарства унутрашњих послова.

Осумњиченима за нарушавање безбједности летења и службени немар пријети казна до 10 година затвора.

Након тога, Државна служба за ванредне ситуације реаговала је на сумње званичника. Посебно су истакли да су све потребне материјале за истрагу узрока пада авиона обезбиједили одмах по формирању владине комисије 20. јануара 2023. године.

Суд је већ 4. августа изрекао превентивне мјере за све осумњичене у том случају. Четворици оптужених одређен је притвор без могућности јемства. Шефу службе обезбјеђења летова одређен је 24-часовни кућни притвор.


Бајден и Зеленски разговарали о обучавању украјинских пилота

Предсједник САД Џозеф Бајден и предсједник Украјине Владимир Зеленски разговарали су о почетку обуке украјинских пилота за управљање борбеним авионима "Ф-16", саопштила је Бијела кућа.

Бајден и Зеленски су разговарали и о убрзаном давању дозволе другим земљама да пребаце своје борбене авионе "Ф-16" у Украјину, наводи се у саопштењу.

Холандија и Данска предводе иницијативу да се украјински пилоти обуче за управљање авионима "Ф-16" и да буду испоручени Украјини да би помогли у супротстављању руској ваздушној надмоћи.

Јермак: Можемо изненадити свијет, Украјина близу побједе

Шеф кабинета украјинског предсједника Андриј Јермак изјавио је да нико не може да предвиди дешавања на фронту, посебно она у вези са контраофанзивом, али да је увјерен да украјинска војска може да изненади свијет.

-Вјерујем да се контраофанзива наставља. Сваки дан има бар неког помака, а свакако неке ствари се мијењају, јер сваки дан се нешто дешава. И надам се да ћемо овог пута изненадити свијет -рекао је Јермак у интервјуу за Дојче веле.

Он је додао да данас нико не може 100 одсто да предвиди како ће се ствари развијати.

- Не заборавимо да нам је једном дато три дана (да издржимо против руске инвазије), па неколико мјесеци. Сада је прошло годину и по, а ми не само да се бранимо, већ и ослобађамо своју територију - рекао је савјетник Зеленског.

Истакао је да украјинска војска сваког дана напредује на фронту, иако је, како је навео, напредовање спорије него што је Кијев желио, за шта постоје легитимни разлози. Прије свега, ријеч је о великом обиму миниране земље, као и о недостатку потребних система наоружања.

-Чини ми се да смо близу побједе. Нико не зна колико ће трајати овај временски период, али ми смо већ прешли дуг пут. Кијев неће мировати док се од Руса не поврати последњи центиметар украјинског тла - поручио је Јермак.

Када је ријеч о могућим преговорима са Русијом о окончању рата, Јермак одбацује идеју да Кијев разговара са Москвом „док су руске окупационе трупе још увијек у било којем дијелу Украјине“.

-Наш став је јасан и свима је познат: све док су руске трупе на нашој територији не може бити ријечи о преговорима - рекао је он.

Поред тога, рекао је шеф кабинета предсједника, Украјинци имају другачију филозофију према свом народу, по чему се „разликују од Руса“.

Небензја: Украјина користи терористичке методе као Исламска држава

Украјина користи терористичке методе попут Исламске државе, изјавио је руски представник у УН Василиј Небензја током сjеднице Савjета безбjедности o Украјини.

Небензја је истакао да се Украјина отворено бави и вjерским прогонима, ''забрањујући канонску цркву, лишавајући је парохија и манастира, скрнави светиње и прогони свештенство због вjере и убjеђења''.

-A која друга држава, осим озлоглашене Исламске државе, отворено промовише терористичке методе као државну политику. Она се поноси тиме што напада и убија цивиле, користећи их као бомбаше самоубице у мраку, уцјењујући их лажним сајбер шемама, тјерајући их да почине злочине у сопственој земљи. Има ли много таквих држава на свијету? -  рекао је он.

МО Русије: ПВО уништила 42 дрона изнад Крима и ракету изнад Калушке области

Руска ПВО уништила је јутрос 42 украјинска дрона изнад Крима и једну ракету изнад Калушке области у Русији, саопштило је руско Министарство одбране.

Министарство је прецизирало да је ПВО уништила девет дронова, док су остала 33 потиснути електронским ратовањем и срушили се се изнад Крима прије него што су стигли до својих циљева.

Градоначелник Севастопоља Михаил Развожајев написао је на Телеграму да је више дронова уништено изнад Херсонског рта који се налази на периферији Севастопоља.

Министарство одбране саопштило је да је оборило ракету, коју су лансирале украјинске снаге, изнад Калушке области која се граничи са московском облашћу, пренио је Ројтерс.

За сада нема извјештаја о евентуалним жртвама или штети, а руски аеродроми обуставили су летове на неколико сати.

Пентагон: У октобру обука украјинских пилота за управљање авионима Ф-16

САД ће у октобру започети летачку обуку за борбене авионе Ф-16 за украјинске пилоте, саопштено је из Пентагона.

Бригадни генерал и портпарол Пентагона Пет Рајдер рекао је да ће обука почети након што украјински пилоти заврше курс енглеског језика у септембру, и да ће бити одржана у Аризони, преноси Ројтерс.

Данска и Холандија су крајем прошле недјеље обећале да ће поклонити Ф-16 Украјини, а јуче је исто учинио и норвешки премијер Јонас Гар Стјоре.

Данска је почела да обучава осам украјинских пилота за летење Ф-16.

Украјина је више пута позивала своје западне савезнике да испоруче авионе Ф-16, за шта је украјински предсједник Володимир Зеленски рекао да би представљало сигнал да ће се руска инвазија окончати поразом.

Раније је неименовани амерички званичник рекао да су САД одобриле слање борбених авиона Ф-16 у Украјину из Данске и Холандије чим буде завршена обука пилота.

Амерички суперсонични ловци Ф-16 су опремљени топом калибра 20 милиметара и могу да носе бомбе, ракете и друге пројектиле.

САД увеле санкције за 13 особа и привредних субјеката

Амерички Стејт департмент увео је санкције за 13 људи и привредних субјеката за које је наведено да су наводно повезани са принудном депортацијом украјинске дјеце.

- САД неће стајати по страни док Русија спроводи ратне злочине и злочине против човјечности - рекла је америчка амбасадорка у УН Линда Томас-Гринфилд на састанку Савјета безбједности УН о Украјини, преноси Ројтерс.

Међу онима којима су уведене санкције је летни камп Артек, за који Стејт департмент наводи да је у власништву руске владе.

САД тврде да је Русија у камп на анектираном Криму слала украјинску дјецу која су потом учествовала у "патриотским програмима преваспитавања'', као и да им је онемогућено да се врате својим породицама.

Поред тога, на листи санкционисаних нашли су се и савјетник губернатора Белгорода, комесари за права дјетета у Калушкој и Ростовској области, као и предсједник владе Чеченске Републике.

Украјинска влада процјењује да су руске власти депортовале или присилно раселиле више од 19.500 дјеце из њихових домова од почетка руске инвазије на Украјину 2022. године, наводи Ројтерс.

Руски амбасадор у УН Василиј Небензја рекао је да западне земље лажу о наводним отмицама украјинске дјеце, и додао да их Русија заправо спасава, а из Москве је раније саопштено да програм довођења дјеце из Украјине на руску територију служи да заштити сирочад и малишане који су напуштени у зони сукоба.

-САД настављају да демонстрирају своју посвећеност промовисању одговорности за злочине и друге злоупотребе које је Русија наниела народу Украјине - рекао је амерички државни секретар Ентони Блинкен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана