Многи у Украјини посљедњи дан 2022. провели у склоништима, размјењени заробљеници

Г.С.
Многи у Украјини посљедњи дан 2022. провели у склоништима, размјењени заробљеници

Рат у Украјини – 312. дан. Ни посљедњег дана у години није утихнуло оружје у Украјини. Експлозије су одјекивале и у Кијеву, а Москва поручује да је њена побједа, неизбјежна као и Нова година. У посљедњем дану 2022. размјењено је више од 200 заробљеника.

15.00 Конашенков: Уништена украјинска артиљеријска оруђа и војна постројења

Руске трупе укључене у специјалну војну операцију уништиле су двије хаубице пољске производње у Доњецкој Народној Републици, изјавио је данас портпарол руског Министарства одбране генерал-потпуковник Игор Конашенков.

“У оквиру артиљерисјких контраудара, уништене су двије самоходне хаубице Краб пољске производње на ватреним положајима у близини насеља Иванопоље и Звановка у Доњецкој Народној Републици (ДНР), одакле су украјинске снаге гранатирале стамбена насеља”, рекао је Конашенков, преноси ТАС С.

Он је додао и да су две украјинске хаубице Д-20 уништене у близини насеља Невскоје у Луганској Народној Републици.

Према његовим ријечима, оружане снаге Русије извеле су 31. децембра прецизне ударе на објекте украјинске одбрамбене индустрије укључене у производњу борбених дронова.

Конашенков је потврдио да је руски борбени авион оборио украјински хеликоптер Ми-8 у Доњецкој Народној Републици.

„Руске снаге настављају напредовање дуж линије фронта у Доњецку. Преко 110 украјинских војника је погинуло у артиљеријској ватри и другим борбеним активностима руских снага, док су два борбена возила пјешадије, пет борбених оклопних возила и седам аутомобила уништени”, рекао је Конашенков.

Пема његовим ријечима, руске снаге су уништиле мобилну радарску станицу украјинске војске и противбатеријски радар НТПК-50 америчке производње инсталиране у Доњецкој Народној Републици.

10.00 ЛНР: Најмање шест цивила повређено у украјинском гранатирању Первомајска

Најмање шест цивила је повређено у украјинском гранатирању града Первомајска, а у нападу је срушена зграда болнице, саопштиле су власти самопроглашене Луганске Народне Републике (ЛНР).

У саопштењу мисије ЛНР при Заједничком центру за контролу и координацију наводи се да су повређени пацијенти и медицинско особље Централне градске болнице, а да је зграда срушена.

Украјинске оружане снаге испалиле су у суботу три ракете ХИМАРС на Первомајск, пренио је Тас.

9:00 Оштећен инфраструктурни објекат у Кијевској области у нападу дронова

Инфраструктурни објекат у Кијевској области оштећен је у ноћашњем нападу руских снага дроновима, саопштио је начелник кијевске регионалне војне управе Олексиј Кулеба.

“Кијевска област ноћас је одбила напад дроновима 'шахед'“, написао је Кулеба на Телеграму.

Навео је да су на мети били објекти енергетске инфраструктуре. Према прелиминарним информацијама, у нападу нема повређених. 

08:30 Украјина: Уништено 45 дронова

Украјинска ПВО уништила је у новогодишњој ноћи 45 иранских јуришних дронова које су лансирале руске снаге, саопштило је украјинско ваздухопловство.

(Интерфакс)

У главном граду Украјине Кијеву и околним подручјима посљедњег дана 2022. одјекивале су експлозије, недуго након што су руске снаге извеле, како су навели украјински званичници, масивни ракетни напад.

Мете напада били су и Николајевска област, Запорожје и град Хмељницки на југозападу земље. 

Украјина и Русија јуче су размјениле више од 200 заробљеника, од којих су неки, према тврдњама из Кијева, били рањени. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана