ММФ: Вјештачка интелигенција утицаће на 40 одсто послова у свијету

Танјуг
Foto: Илустрација

ВАШИНГТОН - Вјештачка интелигенција ће утицати на скоро 40 одсто послова широм свијета, замјењујући неке и допуњујући друге, па је потребна пажљиво балансирана политика да бисмо искористили њен потенцијал, оцијенила је директорка Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристалина Георгијева.

Она је на блогу ММФ-а написала да се налазимо на ивици технолошке револуције која би могла да повећа продуктивност, подстакне глобални раст и повећа приходе широм свијета, али је указала да би вјештачка интелигенција такође могла да замијени послове и продуби неједнакост.

Гаоргијева истиче да ће морати да буде осмишљен сет политика како би безбедно огроман потенцијал вјештачке интелигенције био искоришћен за добробит човечанства.

Она наводи да истраживање ММФ-а о потенцијалном утицај вештачке интелигенције на глобално тржиште рада показује да ће скоро 40 одсто радних мјеста бити под утицајем вјештачке интелигенције.

Имајући у виду да вјештачка интелигенција утиче на висококвалификоване послове, напредне економије суочавају се са већим ризицима од вештачке интелигенције, али и са већим могућностима да искористе њене предности, у поређењу са тржиштима у настајању и економијама у развоју.

У напредним економијама вјештачка интелигенција може утицати на око 60 процената радних мјеста, показују резултати истраживања ММФ-а.

Отприлике половина послова на које ће утицати вештачка интелигенција може имати користи од тога због повећања продуктивности, али за другу половину вјештачка интелигенција ће моћи да извршава кључне задатке које тренутно обављају људи, што би могло смањити потражњу за радном снагом и довести до нижих плата и смањеног запошљавања, наводи Георгијева.

У најекстремнијим случајевима, неки од ових послова могу нестати.

Насупрот томе, на тржиштима у развоју и земљама са ниским приходима, очекује се да ће вештачка интелигенција утицати на 40, односно 26 процената радних мјеста.

Многе од ових земаља немају инфраструктуру ни квалификовану радну снагу да искористе предности вјештачке интелигенције, што повећава опасност да би  временом могла да се повећа неједнакост међу нацијама.

Истраживања показују да вјештачка интелигенција може помоћи мање искусним радницима да брже повећају своју продуктивност, али и да ће млађим радницима можда бити лакше да се прилагоде и тако добију веће плате, док би старији радници могли имати проблема да се прилагоде.

Георгијева указује да је за земље од кључног значаја да успоставе свеобухватне мреже социјалне заштите и понуде програме преквалификације за  раднике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана