ММФ уверен у отпорност глобалне економије упркос неизвјесностима

Танјуг
ММФ уверен у отпорност глобалне економије упркос неизвјесностима

ДУБАИ - Генерална директорка Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристалина Георгијева изјавила је данас да је увјерена у добре економске изгледе и отпорност глобалне економије упркос неизвесностима које изазивају ратови и сложена геополитичке ситуације.

У говору на самиту свјетских влада у Дубаију, Георгијева је рекла да ће ММФ у понедјељак објавити своју проценту да би постепено укидање експлицитних енергетских субвенција могло донијети уштеду од 336 милијарди долара на Блиском истоку, што је еквивалентно економијама Ирака и Либије заједно, преноси Ројтерс. Она је указала да поред штедње, елиминисање регресивних енергетских субвенција “одвраћа од загађења и помаже побољшању потрошње” у социјалном сектору.

Због средњорочних смањења производње нафте, ММФ је ревидирао своју прогнозу раста БДП за ову годину у регионима Блиског истока и сјеверне Африке на 2,9 одсто.

-Иако је неизвјесност и даље велика, можемо бити сигурни у економске прогнозе, јер глобална економија је изненађујуће отпорна - рекла је Георгијева у свом говору у Дубаију.

Говорећи о сукобу у Појасу Газе, она је упозорила на шире посљедице израелско-палестинског конфликта.

-Овај изузетно неизвјестан моменат отежавају актуелни изазови док се истовремено економија још увијек опоравља од претходних шокова. Даље ширење сукоба би погоршало економска штету - упозорила је генерална директорка ММФ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана