ММФ: Руска економија отпорнија на санкције него што се очекивало

Sputnik
Foto: Printscreen

Руска економија се боље изборила против спољних притисака него што се очекивало, наводи се у извјештају Међународног монетарног фонда о економској ситуацији у Европи.

- Руска економија је отпорнија на санкције него што су у почетку очекивали многи експерти. Економија се, након наглог пада у другом кварталу прошле године, опоравила у трећем и четвртом кварталу смањујући пад производње у 2022. годину за око 2,1 одсто - пише у документу.

Неочекивано добри резултати Русије на крају прошле године повезани су са стабилним извозом нафте. Осим тога, због раста цијена и одржавања обима трговине, нафтна и гасна индустрија је остварила рекордан профит.

У ММФ-у сматрају да ће у 2023. години доћи до наглог смањења прихода од пореза због пада цијена нафте и гаса и смањења обима продаје, али ће доћи до раста БДП-а за 0,7 одсто.

Према процјени помоћника руског предсједника Максима Орешкина, раст БДП-а ће на крају текуће године бити између један и два одсто.

Раније је премијер Русије Михаил Мишустин изјавио да је Запад приликом увођења санкција покушавао да убиједи све да оне нису усмјерене против Руса, али сада је свима јасно да је главни циљ био управо руски народ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана