ММФ: Глобални раст ће остати испод три одсто 2023. године

Beta
ММФ: Глобални раст ће остати испод три одсто 2023. године

Јавни дуг порастао скоро свуда у свијету, под дејством пандемије корона вируса, а потом и због последица руске инвазије на Украјину

Међународни монетарни фонд (ММФ) саопштио је данас да ће свјетска привреда доживјети један од најслабијих периода раста у последњих неколико деценија и да ће раст бити мањи од три одсто 2023. године.

"Упркос чврстини тржишта рада и потрошачке потрошње у већини напредних економија, као и опоравку повезаном са поновним отварањем Кине, очекујемо раст од мање од три одсто за 2023. годину", изјавила је генерална директорка ММФ-а Кристалина Георгијева пред дипломатама у Вашингтону.

Претходни извјештај ММФ-а о свјетској економији, крајем јануара, вец́ је предвиђао раст од 2,9 одсто у 2023. години.

Георгијева је додала да ће такав раст од око три одсто бити наредних пет година.

Генерална директорка ММФ-а је рекла да приоритет треба да остане борба против инфлације.

Она је изразила забринутост због стања јавних финансија у већини земаља, пошто је јавни дуг порастао скоро свуда у свијету, под дејством пандемије корона вируса, а потом и због последица руске инвазије на Украјину.

Према њеним ријечима, изазови на које треба одговорити су значајни, посебно да би се омогуц́ила еколошка транзиција земаља у развоју, чије се потребе процењују на 1.000 милијарди долара годишње у наредних неколико година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана