Младеновић: Могуће ширење енергије од земљотреса, али не треба паничити

Танјуг
Младеновић: Могуће ширење енергије од земљотреса, али не треба паничити

БЕОГРАД - Сеизмолог Ана Младеновић изјавила је данас да је могуће очекивати земљотрес на нашим подручјима, али да не треба паничити.

-Могуће је да ће се десити неки земљотрес у подручјима која су близу нас, али нико не може да каже где ће то тачно бити. Да ли ће бити у Грчкој, Македонији или код нас то не можемо да знамо. Не треба да се плашимо и да се припемамо за јачи земљотрес - рекла је она за Танјуг.

Младеновић је објаснила да су земљотреси повезани, али да не мора да значи да ће се енергија са подручја једног земљотреса пренијети на друго подручје.

-Земљотреси су генерално повезани јер се дешавају по раседима и тектонски блокови по тим раседима могу да прикупе одређену количину енергије. Енергија се после земљотреса раширила и шириће се након ових накнадних удара - рекла је она.

Сматра да земљотрес у Турској није неочекиван, јер је то изузетно активно тектонско подручје.

-Реч је о једном раседу кој се зове Источно Анадолијски расед, који представља границу од анадолијске плоче на којој је Турска и Саудијско Арабијске плоче која се креће ка северу. Управо то кретање плоче на којој је Саудијаска Арабија изазива кретање по андадолијском раседу - каже Младеновић.

Она наводи да је магнитуда земљотреса која је износила 7,8 степени Рихтерове скале велика за то подручје и да је проблем у томе што је хипоцентар земљотреса на малој дубини.

-Магнитуда је била велика чак и за то подручје, износила је 7,8. Проблем је у томе што је хипоцентар земљотреса био на релативно малој дубини, тако да претпостављам да је штета од овог земљотреса велика - рекла је Младеновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана